Bolne menstruacije – uzroci i lečenje

Da li su bolne menstruacije uobičajene? Kakve vrste postoje? Kako se leče bolni ciklusi?

Bolna menstruacija (dismenoreja) je vrlo česta i javlja se kod više od polovine žena u prva dva dana ciklusa svakog meseca.
Postoji dve vrste bolnih menstruacija – primarna i sekundarna.

Primarna dismenoreja se javlja od početka, od prve menstruacije i obično je posledica dejstva prostaglandina, koji se stvaraju u materici. U ovim slučajevima se bol obično javlja pre samog krvarenja, jer tada počinje da raste nivo prostaglandina. Prvog dana ciklusa nivo prostaglandina je visok, a kako odmiče krvarenje i smanjuje se debljina omotača koji oblaže unutrašnjost materice (endometrijum), nivo prostaglandina se smanjuje i bolovi jenjavaju. Primarna dismenoreja se javlja još u mladosti, a obično kako odmiče životna dob, ili posle porođaja, tegobe se smanjuju.

Sekundarna dismenoreja posledica je poremećaja genitalnih organa i do nje dolazi u kasnijem životnom dobu, a tegobe se pojačavaju s godinama. Bol obično počinje pre ciklusa, a može trajati ceo ciklus, pa se i produžiti nakon prestanka krvarenja. Uzroci mogu biti endometrioza (unutrašnji deo materice, endometrijum, nalazi se na drugim mestima – jajnicima, bešici, crevima…), adenomioza – unutrašnji deo materice, endometrijum, urasta u zid materice, kao i miomi, posebo intramuralni.

Za postavljanje dijagnoze dismenoreje koristi se anamneza, ultrazvučni pregled i ginekološki pregled, kao i laparoskopija, ukoliko se posumnja na sekundarnu dismenoreju.

Terapija bolnih menstruacija 

Kao terapija se mogu koristiti nesteroidni antireumatici (deluju kao antagonisti prostaglandina – ibuprofen, aspirin…), koji se uzimaju neposredno pre početka menstruacije i tokom prva dva dana ciklusa, kontraceptivi, intrauterini ulošci (spirala) sa hormonom. U slučaju endometrioze koriste se i agonisti GnRH.

Alternativne terapije obuhvataju vitamin B, suplementaciju magnezijumom i akupunkturu.