Genitalni herpes

Koliko je opasan genitalni herpes? Kako se prenosi? Kako se leči i koliko dugo?

Genitalni herpes je polno prenosivo oboljenje, koje izaziva herpes simpleks virus (HSV). Infekcija se manifestuje pojavom plikova i ranica na usnama, polnim organima ili oko čmara, a mesto gde se prvi put promena pojavi predstavlja mesto ulaska virusa.

Genitalni herpes se može preneti preko dodira plikova ili ranica, ali i ako se plikovi trenutno ne vide, a partner je zaražen.
Herpes simpleks virus može ući u organizam kroz defekte na koži tokom vaginalnog, oralnog ili analnog odnosa. Kada uđe u organizam, napada zdrave ćelije, a organizam se brani, što se manifestuje otokom i plikovima. Prenos virusa može biti sa usana na genitalije tokom oralnog odnosa, ali i sami sebe možete zaraziti ako se počešete nakon što ste dirali usne na kojima je „groznica“.

Simptomi infekcije herpes simpleksom

Često se infekcija HSV ne vidi, a kada se simptomi pojave, mogu biti blagi i teški, kada se javi mnogo plikova i ranica. Simptomi se javljaju između dva i deset dana nakon ulaska virusa i mogu biti lokalni, na genitalijama, ali i opšti, kada dođe do pojave simptoma prehlade ili gripa – groznice, otoka limfnih žlezda, drhtavice, bola u mišićima. Može se osetiti pečenje pri mokrenju i vidi se crvenilo i mali plikovi na genitalnim organima. Oni mogu ostati i do mesec dana, a nekada se otvore i curi sadržaj. Promene nestaju bez ožiljka.

Kako da znate da li ste zaraženi?

Dijagnoza se postavlja ili uzimanjem brisa sa promena ili određivanjem postojanja antitela u organizmu.

Terapija je oralna i lokalna, ali izlečenja nema. Terapijom se umanjuju tegobe i skraćuje period javljanja promena. Ako se često javljaju tegobe, lekovi se uzimaju stalno, duže vreme.

Ako imate HSV, tokom pojave simptoma izbegavajte odnose i perite ruke nakon svakog brisanja posle toaleta. Koristite kondom tokom odnosa i kad nema promena na koži.