Bezbedni seksualni odnosi u trudnoći

Da li su intimni odnosi u trudnoći dozvoljeni? Da li je normalno imati povećanu želju za seksom?

Tokom trudnoće različiti parovi imaju različite želje za intimnim odnosima, ali nije retkost da žene imaju povećanu želju i više uživaju u odnosima nego pre trudnoće.

Uglavnom u prvom trimestru želja nije naročito izražena, kao ni tokom kasnog trećeg trimestra, kada je beba već jako velika, bol u donjem delu leđa je sve jači i nije uvek jednostavno imati odnos. Ali je tokom drugog i trećeg trimestra moguće da će se, pod uticajem veće cirkulacije do koje dolazi i u genitalnim organima, želja za odnosima povećati.

O svojim potrebama za intimnim odnosima morate razgovarati i sa partnerom, koji nekada može vaš nedostatak interesa smatrati za odbijanje, a sa druge strane nekada može imati strah od odnosa što vi možete shvatiti kao odbijanje. Razgovarajte o strahovima i željama, o različitim mogućnostima i pozama.

Problemi sa odnosima u trudnoći mogu proizilaziti iz straha kako trudnice tako i njenog partnera da odnosima mogu da naškode bebi, da je povrede, da pokrenu prevremeni porođaj ili izazovu krvarenje. Ako je trudnoća niskog rizika i nema nikakvih problema koji mogu da je komplikuju, odnosi nisu zabranjeni u trudnoći. Penis ne može da povredi bebu, jer je ona dobro zaštićena matericom i plodovom vodom, a sluz koja se nalazi u grliću sprečava bakterije i spermu da uđu u matericu.

Odnose treba izbegavati ako postoji rizik od prevremenog porođaja, kratak grlić materice ili problemi sa posteljicom – nisko usađena posteljica ili prethodno krvarenje u trudnoći.

Tokom orgazma, bilo da je do njega došlo tokom odnosa ili bez njega, može doći do blažih kontrakcija materice i to je normalno. Ako se kontrakcije nastave ili ih prati krvarenje, treba da se javite lekaru i o tome ga obavestite.