Sve o spirali: Vrste, postavljanje, kontraindikacije

Intrauterini uložak, ili kako se još popularno naziva spirala, predstavlja vid kontracepcije uz pomoć komadića plastike – spirale koji se postavlja unutar šupljine materice. Uložak može biti obložen bakarnom žicom (bakarna spirala) ili je uložen u hormonski cilindar (hormonska spirala). U zavisnosti od vrste, intrauterini uložak ima dejstvo 3 – 5 godina nakon čega se vadi iz materične šupljine.

Spirala deluje tako što, sa jedne strane, predstavlja mehaničku barijeru za prolazak spematozoida, a sa druge strane izaziva sterilnu upalu sluznice materice te tako štiti od neželjene trudnoće.

Prednosti bakarne spirale:

  1. Dugotrajna zaštita: Bakarna spirala može pružiti zaštitu od trudnoće od 5 do 10 godina, zavisno od modela.
  2. Efikasnost: Bakarna spirala je vrlo efikasna, sa veoma niskim procentom neuspešnosti.
  3. Nema hormona: Ova spirala ne sadrži hormone, što je prednost za žene koje preferiraju kontraceptivne metode bez hormonskih promena.

Prednosti hormonske spirale:

  1. Efikasnost: Hormonska spirala je veoma efikasna u sprečavanju trudnoće, sa sličnim nivoom efikasnosti kao i sterilizacija ili hirurški postavljen intrauterini uređaj.
  2. Dugotrajna zaštita: Većina hormonskih spirala pruža dugoročnu zaštitu, obično od tri do pet godina, pre nego što je potrebna zamena.
  3. Smanjenje intenziteta menstrualnog krvarenja i bolova: Hormonska spirala može značajno smanjiti intenzitet i trajanje menstrualnog krvarenja. Mnoge žene primećuju da imaju manje bolova tokom menstruacije.
  4. Lokalni uticaj: Hormonska spirala deluje lokalno u materici, čime se minimizira sistemski unos hormona. To može biti posebno pogodno za žene koje ne žele koristiti kontraceptivne metode koje utiču na celo telo.
  5. Poboljšanje endometrioze: Za žene koje pate od endometrioze, hormonska spirala može pružiti olakšanje simptoma, uključujući bolove i abnormalno krvarenje.
  6. Brza vraćanje fertiliteta: Nakon uklanjanja hormonske spirale, većina žena brzo povrati svoju prirodnu plodnost, što je važno za one koji planiraju trudnoću u budućnosti.
Kome se preporučuje spirala kao kontracepcija?

Ne postoji jasno definasna starosna granica za plasiranje spirale, ali se pre svega preporučuje ženama koje planiraju dugotrajnu kontracepciju, koje su do sada rađale, one koje imaju neredovne, obilne i produžene menstruacije kao i kod onih kod kojih su oralne kontraceptivne pilule kontraindikovane.

Kako se postavlja spirala?

Najbolje vreme za postavljanje spirale je od 2. do 5. dana menstruacionog ciklusa jer je tada materično ušće mekše i blago otvoreno, što intervenciju čini jednostavnijom. Postavljanje spirale je obično vrlo jednostavno i obavlja se tako što se nakon toalete vagine kroz kanal grlića materice ulazi i postavi spirala u materičnu šupljinu. Intravenska analgezija/analgosedacija uglavnom nije potrebna, ali se može dati shodno željama pacijenta.

Postavljanje spirale je kontraindikovano u trudnoći, akutnoj ili hroničnoj upali u maloj karlici, nedijagnostikovana neregularna ili patološka krvarenja iz materice.

Moguće komplikacije

Moguće komplikacije obuhvataju obilne produžene menstruacije i bol u karlici, pojačan vaginalni sekret i odbacivanje spirale van materice. Izuzetno retko se može desiti povreda sluznice materice ili čak perforacija zida materice.