Intimni odnosi u menopauzi: Izazovi i rešenja

Zašto u menopauzi dolazi do suvoće vagine? Kako se radi laserska terapija suvoće vagine?

Menopauza, faza života koja obeležava prestanak menstruacije, donosi sa sobom brojne promene u životu žene, uključujući i intimne odnose. Hormonalne promene, fizičke promene i emocionalni faktori mogu uticati na seksualno zdravlje tokom menopauze. Ima, međutim, mnogo stvari koje se mogu učiniti da bi se tegobe smanjile i vratilo uživanje u intimnim odnosima.

Problem: Bolni intimni odnosi

Smanjenjem lučenja estrogena tokom menopauze dovodi do promena u tkivima vagine. Kada njegov nivo u menopauzi opadne, dolazi do smanjenja prirodnog vlaženja vagine, kao i do smanjenja kolagena, što kao posledicu ima gubitak elastičnosti.

Suvoća vagine i gubitak elastičnosti vaginalnog tkiva može dovesti do bola tokom odnosa, što dalje negativno utiče na seksualno zadovoljstvo.

Rešenje: Laserska terapija

U terapiji suvoće vagine moguće je koristiti lubrikante, te sistemsku i lokalnu hormonsku terapiju. Ipak, najsavremenije i najtrajnije rešenje je laserski tretman, koji stimuliše ćelije sluzokože vagine, pospešuje hidriranost i vlažnost. Laser je takođe pomoć i kod gubitka elastičnosti vagine – tretman „vraćanja“ vagine u ranije dimenzije fototermalnim efektom, bez hirurškog zahvata, stimulisanjem remodelovanja postojećeg kolagena i sinteze novog.

Problem: Smanjenje libida

Jedan od čestih problema u menopauzi je smanjenje seksualne želje. To može biti posledica smanjenja nivoa estrogena, ali direktan uticaj mogu imati i bolni odnosi. tj. suvoća vagine i gubitak elastičnosti tkiva.

Rešenje: Komunikacija i terapija

Važno je da otvoreno razgovarate sa partnerom o promenama koje se dešavaju. Takođe, konsultacija sa stručnjakom, poput ginekologa, može vam pružiti korisne savete i terapeutske opcije, uključujući hormonsku ili lasersku terapiju kako bi se olakšala suvoća. Sem ginekologa, možete se obratiti i psihologu ili psihoterapeutu, i razmotriti mogućnost terapije antidepresivima, čime se poboljšava opšte psihološko stanje a samim tim i energija i volja.

Problem: Promene na telu i samopouzdanje

Fizičke promene povezane sa menopauzom, kao što su promene u težini, smanjenje tonusa mišića i promene u izgledu kože, mogu uticati na samopouzdanje žene u intimnim odnosima.

Rešenje: Pozitivna komunikacija i rad na sebi

Razgovor sa partnerom o osećajima i brigama, zajedno sa radom na sebi, može poboljšati intimni odnos. Vežbe, zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost doprinose poboljšanju osećaja vašeg zadovoljstva sopstvenim telom. Takođe, redovna fizička aktivnost umerenog intenziteta doprineće da se smanji osećaj umora, poveća nivo energije i smanji rizik od depresije.

Zaključak

Intimni odnosi u menopauzi zahtevaju pažnju, razumevanje i komunikaciju. Problemi se mogu rešiti putem otvorenog razgovora sa partnerom i stručnjacima koji pružaju podršku. Važno je da aktivno radite na očuvanju kvaliteta seksualnog života, uzimajući u obzir fizičke, emocionalne i psihološke aspekte menopauze.