Nega i oporavak nakon epiziotomije

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?

Epizotomija je rez koji se tokom poslednje faze porođaja pravi na zadnjem zidu vagine i perineumu – delu tela koji se nalazi između vagine i rektuma. Epiziotomija se izvodi da bi se olakšalo rađanje prednjačećeg dela bebe – glavice ili karlice, odnosno predupredilo neželjeno cepanje tkiva pri porođaju. Može se raditi sa leve ili sa desne strane.

Epiziotomija se radi oštrim makazama, pod kontrolom prstiju lekara ili babice, koji na taj način kontrolišu rez i onemogućavaju da se on proširi u neželjenom pravcu.

Nakon rađanja bebe i posteljice epiziotomija se ušiva po slojevima, da bi se rekonstruisao originalni izgled tkiva.

Oporavak od epiziotomije

Nega nakon epiziotomije je ključna kako bi se ubrzao proces zarastanja i smanjila nelagodnost ili bol. Smernice za ne

 1. Održavanje higijene:
  • Redovno perite genitalnu oblast mlakom vodom. Izbegavajte upotrebu sapuna sa dodatkom parfema, kako biste izbegli iritaciju.
  • Posle svakog pražnjenja creva, očistite se od napred prema nazad kako biste sprečili unošenje bakterija u područje epiziotomije.
 2. Korišćenje toplih kupki:
  • Topla kupka može ublažiti bol i smanjiti otok.
  • Potapajte se u toploj kupki nekoliko puta nedeljno, ali izbegavajte vruće kupke koje mogu iritirati osetljivu kožu.
 3. Upotreba hladnih obloga:
  • Primena ledenih kompresa može pomoći u smanjenju otoka i ublažavanju bola. Koristite ledene kesice umotane u čistu krpu i stavljajte ih na područje epiziotomije.
 4. Korišćenje analgetika:
  • Uzimanje preporučenih analgetika ili lekova protiv bolova može pomoći u smanjenju nelagodnosti. Obratite se svom lekaru pre nego što počnete koristiti bilo kakve lekove.
 5. Nošenje pamučnog donjeg rublja:
  • Nosite prozračno pamučno donje rublje koje ne iritira kožu. Izbegavajte sintetičke materijale koji mogu uzrokovati znojenje.
 6. Izbegavanje napornih aktivnosti:
  • Odmor je važan tokom perioda oporavka. Izbegavajte naporne fizičke aktivnosti, dizanje teških predmeta i produženo sedenje.

Ukoliko se javi crvenilo, bol ili otok tokom zarastanja rane, ili ne zarasta kako treba, potrebno je javiti se lekaru.

U slučajevima kada ožiljak epiziotomije bude debeo i zateže, kao i kada smeta pri intimnim odnosima, moguće je uraditi lasersku terapiju ožiljka od epizotomije, čime se on smanjuje i tegobe trajno rešavaju.