Povraćanje i mučnina kod trudnica

Da li je svima muka u trudnoći? Kako pomoći? Kako se ponašati?
Da li je svim trudnicama muka na početku trudnoće?

Povraćanje i mučnina u trudnoći nije problem svim trudnicama, ali većini, nažalost jeste. I, mada se misli da se mučnina javlja samo ujutro, trudnice znaju da to nije uvek istina, jer se može desiti da im je muka preko celog dana, pa i uveče. Kod nekih se to stanje ograničava na povremen osećaj koji ne smeta mnogo, a kod nekih se komplikuje povraćanjem, koje može da bude povremeno, ili da se pogorša toliko da zahteva smeštanje u bolnicu i nadoknadu tečnosti.

Uzrok mučnine i povraćanja

Tačan uzrok muke i povraćanja se ne zna, ali se smatra da su ove tegobe povezane sa hormonskim promenama. Najčešće mučnina u trudnoći počinje posle sedme nedelje, ali može i ranije, a traje obično do 14. nedelje, s tim što se, retko, može produžiti i do kraja trudnoće.

Da li je povraćanje rizično po trudnoću?

Samo povraćanje iscrpljuje, ali ne ugrožava trudnoću ukoliko se i dalje može jesti i nadoknađivati tečnost. Ako tokom dana ima više od pet ili šest epizoda povraćanja, ne unosi se hranu ni voda, gubi na težini i manje mokri, povraćanje može biti opasno jer može doesti do dehidratacije. U tom slučaju treba se javiti lekaru koji procenjuje da li je potreban prijem u bolnicu, da bi se nadoknadila tečnost, infuzijama, sa vitaminima.

Šta uraditi kada počne mučnina?

Nema načina da se spreči mučnina u trudnoći i povraćanje, ali se može smanjiti učestalost i intenzitet tegoba. Unos manjih oborka, češćih, ne previše začinjene hrane koja nema intenzivan miris. Treba piti dosta tečnosti, a probajte da doručkujete pre nego što ustanete iz kreveta. Kada ležite, ustanite sporije, nemojte praviti nagle pokrete. Izbegavajte napitke sa kofeinom i alkohol, nemojte pušiti niti boraviti u prostorijama u kojima se puši. Ako ne možete da jedete pravu hranu, prebrodite krizu muke ponekim slanim štapićem, slanim keksom ili tostom. Što više vremena provodite na svežem vazduhu, umereno šetajte. Muku možete samnjiti vitaminom B6, tri puta dnevno, kao i đumbirom, prirodnim ili u tabletama.