Aritmija tokom menopauze: Uzroci, simptomi i pomoć

Zašto se nekad u menopauzi javlja nepravilan rad srca? Da li je to opasno? Kada treba potražiti savet lekara?

Srce odrasle žene obično ima frekvencu izmedju 60 i 100 otkucaja u minuti. U menopauzi, međutim, neke žene primete promene rada srca – “preskakanje”, ubrzanje rada, ili promene ritma.

Simptomi aritmije

Simptomi nekada mogu zabrinuti, posebno ako se javljaju često, a strah koji ih prati može pogoršati situaciju. Međutim, ove promene nisu za brigu, posebno ako se ne javljaju često i ne pogoršavaju se, jer u većini slučajeva, ovo je samo jedan od pratećih simptoma menopauze.

Napadi aritmije mogu trajati između par sekundi i nekoliko minuta. Oseća se izuzetno jako lupanje srca, nekad propraćeno promenama u disanju i povremenim napadima panike. Aritmije mogu posledično izazvati vrtoglavicu ili nesvesticu, umor i slabost kao i bol u grudima.

Uzroci aritmije u menopauzi

Tokom perimenopauze i menopauze, količina estrogena postepeno opada, ali ovaj pad nije konstantan. Česte su velike fluktuacije i promene tokom perimenopauze i menopauze. Estrogen utiče na širenje arterija srca i kada nivo estrogena opadne, arterije se kontrahuju, a kada se digne, šire se. Ovo može da prouzrokuje promene u krvnom pritisku i srčanom ritmu.

Estrogen takođe utiče na autonomni nervni sistem koji reguliše nesvesne telesne funkcije poput kucanja srca i disanja. Promena nivoa estrogena znači da je autonomni nervni sistem stalno u stanju ili veoma visoke stimulisanosti ili veoma niske stimulisanosti, što ima velik uticaj na rad srca.

Sem estrogena, na aritmiju u menopauzi može imati uticaj starenje srčanog mišića. Sa starenjem, srčani mišić gubi elastičnost i postaje podložniji električnim poremećajima koji dovode do aritmija. Takođe, značajnu ulogu može imati i povećanje stresa – menopauza može biti stresan period u životu žene, a povećan stres može imati nepovoljan uticaj na srce i izazvati aritmije.

Lečenje aritmija u menopauzi
  1. Terapija hormonskom supstitucionom terapijom (HST): U nekim slučajevima, primena hormonske supstitucione terapije može pomoći u stabilizaciji hormonalnog disbalansa i smanjenju rizika od aritmija.
  2. Antiaritmički lekovi: Lekovi koji regulišu srčani ritam mogu se propisati kako bi se kontrolisale aritmije.
  3. Beta-blokatori: Ovi lekovi pomažu u usporavanju srčanog ritma i smanjenju opterećenja srca.
Prevencija aritmija u menopauzi

Postoje načini za preveniranje aritmije, a neki od njih su:

  • Zdrav način života: Redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana i izbegavanje pušenja mogu značajno smanjiti rizik od aritmija.
  • Redovni medicinski pregledi: Redovne provere srca kod kardiologa tokom menopauze omogućavaju pravovremeno prepoznavanje i lečenje eventualnih srčanih problema.
  • Upravljanje stresom: Tehnike opuštanja, meditacija i joga mogu pomoći u smanjenju stresa, čime se smanjuje rizik od aritmija.

Ukoliko aritmije traju ili se pogoršavaju, savetuje se konsultacija kardiologa, uz EKG i ultrazvuk srca.