Hemoroidi

Šta su hemoridi? Kako nastaju? Šta su faktori rizika? Kako smanjiti rizik od nastanka?

Hemoroidi predstavljaju proširene, otečene i zapaljene vene rektuma i anusa, donjih delova debelog creva.

Postoje dve vrste hemoroida – spoljašnji i unutrašnji. Spoljašnji hemoroidi su ispod kože oko anusa i mogu da budu bolni i da svrbe, dok su unutrašnji obično bezbolni, ali mogu da izađu u spoljašnju sredinu i postanu bolni.

Simptomi hemoroida su bol, svrab, otok i krvarenje tokom defeciranja (velike nužde) i obično nestanu i bez ikakve terapije posle nekoliko dana. Ukoliko je, međutim, bol jak i krvarenje intenzivno, treba se obratiti lekaru radi pregleda, da bi se isključila ozbiljnija stanja.

Faktori rizika za nastanak hemoroida 

Faktori rizika za nastanak hemoroida su:

  • hronični zatvor i dijareja
  • provođenje dugo vremena na toaletu
  • starenje
  • napor pri defekaciji
  • preterana upotreba laksativa ili klistira
  • podizanje teškog tereta ili bilo koja aktivnost koja povećava pritisak na vene rektuma ili anusa
  • genetska predispozicija.

Trudnoća je faktor rizika za nastajanje hemoroida iz više razloga – povećanog pritiska u abdomenu, hormonskih promena, zatvora, dobijanja na telesnoj masi. Hemoroidi nastali u trudnoći obično nestaju nakon porođaja.

Kako umanjiti rizik od nastanka hemoroida?

Rizik od nastanka hemoroida može se smanjiti izmenom načina ishrane i ponašanja – unošenjem više vlakana, više tečnosti i redovnim fizičkim vežbanjem predupredi se zatvor, smanjuje napor pri defekaciji i pritisak na rektum.

Kada se hemoroidi pojave, bol se može umanjiti natapanjem u mlakoj vodi, stavljanjem leda i posebnih krema namenjenih za njihovu terapiju. Ukoliko se javljaju često, bolni su i značajnije krvare, obavezno se obratite svom lekaru, radi dalje terapije.