Kondilomi: Kako ih prepoznati i lečiti

Šta su kondilomi? Kako da prepoznaš kondilome? Kako se leče kondilomi?

Genitalne bradavice (kondilomi) su seksualno prenosivo oboljenje koje se kod žena manifestuje pojavom bradavičastih izraslina unutar vagine i na genitalnim organima, kao i oko anusa, a kod muškaraca na penisu, skrotumima ili anusu – uglavnom na vlažnim delovima. Uzrok kondiloma je humani papiloma virus, kojim je zaražen veliki deo seksualno aktivne populacije, a u oko 1% će se javiti kondilomi.

Postoji vakcina protiv HPV virusa i važno je primiti je na vreme – pre prvog seksualnog odnosa ili neposredno nakon prvog odnosa, ako do tada nije bila primljena, dok niste imali veći broj partnera.

Kako izgledaju kondilomi?

Obratite pažnju na izgled genitalija – ako primetite manje ili veće bradavice, pojedinačne ili slivene u veće površine, to mogu biti kondilomi. Mogu biti lako izdignute iznad površine kože ili narasti u karfiolaste izrasline, ružičaste ili beličaste. Kod muškaraca kondilomi se nalaze na penisu, a kod žena oko anusa i po malim i velikim usnama. Nekad se kondilomi mogu javiti i u usnoj duplji i grlu, ako je bilo oralnog seksa sa nekim ko ima HPV.

Kako se leče kondilomi?

Kondilomi su veoma zarazni, a infekcija uporna, te se moraju uklanjati sve dok god izbijaju. Važno je da ih primetite što ranije – mogu da se jako prošire i važno je da se što pre krene sa uklanjanjem. Terapija može biti zamrzavanje (krioterapija), elektrokoagulacija (radiotalasima), hirurško uklanjanje i lasersko uklanjanje.

I veoma važno – ne zaboravite da uvek koristite kondom – to je jedini način da se smanji rizik od seksualno prenosivih bolesti.