Mastitis

Šta je mastitis? Kako nastaje? Da li se javlja samo tokom dojenja? Šta raditi kada dođe do mastitisa?

Tkivo dojke čini žlezdano tkivo, podeljeno u 15-20 režnjeva, između kojih se nalazi vezivno i masno tkivo. Svaki režanj čine manji lobulusi, a režnjeve i lobuluse povezuju kanalići – duktusi, čija je uloga da sprovode mleko za vreme dojenja do bradavice.

Tokom života tkivo dojki se menja shodno nivoima hormona – estrogena i progesterona, kao i prolaktina i različito je tokom različitih perioda menstrualnog ciklusa, trudnoće i dojenja, perimenopauze i menopauze. Hormoni mogu biti uzrok i promene količine tečnosti u dojkama, što povećava veličinu i osetljivost dojki.

Benigne promene dojke su dobroćudne  promene, a obuhvataju displastične promene, ciste, fibroadenome, mastitis.

Mastitis je infekcija tkiva dojke. Najčešće se javlja tokom dojenja, kada se zapuše mlečni kanalići. Do infekcije može doći i van trudnoće i dojenja.

Može biti praćen temperaturom, bolovima, otokom, povećanjem toplote i crvenilom.

Lečenje se započinje masiranjem i izmlazanjem mleka, toplim oblozima, moguće je dati antibiotike kao i lekove koji će poboljšati istiskivanje mleka. Terapija antibioticima nije kontraindikacija za dojenje.

Ako tokom tuširanja ili redovnog samopregleda dojki osetite da postoji neka promena u dojci, potrebno je odmah se obratiti lekaru, nakon čega će se planirati pregled i ultrazvuk, te, ukoliko je potrebno, i mamografija i pregled magnetnom rezonancom.