Kondilomi: Uzrok, simptomi i lečenje

Šta su kondilomi i šta ih uzrokuje? Kako se prenose?

Kondilomi (genitalne bradavice) su seksualno prenosivo oboljenje koje se kod žena manifestuje pojavom bradavičastih izraslina unutar vagine i na genitalnim organima, kao i oko čmara, a kod muškaraca na penisu, skrotumima ili čmaru – uglavnom na vlažnim delovima. Mogu da se prošire i na vaginu i ka pubičnom predelu, ali isto tako i u usnoj duplji i grlu, nakon oralnog seksa.

Kako izgledaju kondilomi?

Kondilomi izgledaju kao manje ili veće bradavice, pojedinačne ili slivene u veće površine. Mogu biti lako izdignute iznad površine kože ili narasti u karfiolaste izrasline, ružičaste ili beličaste.

Uzrok kondiloma

Uzrok kondiloma je humani papiloma virus, kojim je zaražen veliki deo seksualno aktivne populacije, a u oko 1% će se javiti kondilomi.

Kondilomi su veoma zarazni, a infekcija uporna, te se moraju uklanjati sve dok izbijaju.

Uklanjanje kondiloma

Terapija može biti zamrzavanje (krioterapija), elektrokoagulacija (radiotalasima), hirurško uklanjanje i laserska terapija.

Najefikasniji i najsavremeniji način uklanjanja kondiloma je lasersko uklanjanje  – terapija je  komforna, minimalno invazivna i visoko precizna, sa kontrolisanom koagulacijom i time i minimalnim krvarenjem, uglavnom nije potrebna ni anestezija, a zarastanje je brzo.