Kondilomi

doctor

Uklanjanje kondiloma kod muškaraca

Kondilomi (genitalne bradavice) su seksualno prenosivo oboljenje koje se kod muškaraca manifestuje pojavom bradavičastih izraslina na penisu, po mošnicama i oko čmara, a kod žena na spoljnjim genitalijama ili u vagini, kao i oko čmara.

Šta je uzrok kondiloma?

Uzrok kondiloma je humani papiloma virus, kojim je zaražen veliki deo seksualno aktivne populacije, a u oko 1% od svih zaraženih će se javiti kondilomi.

HPV infekcija se u početku manifestuje svrabom, tačkastim crvenilom a zatim i pojavom manjih ili većih promena iznad ravni kože ili sluzokože različitog izgleda.

Muškarci su uglavnom prenosioci, a u slučaju da su zaraženi, na početku se vidi crvenilo polnog organa. Kada su veći kondilomi mogu biti u vidu karfiolastih izraštaja, ali su uglavnom poput manjih bradavica, pojedinačni ili u grupama.

Kako se leče kondilomi?

Kondilomi su veoma zarazni, a infekcija uporna, te se moraju uklanjati sve dok izbijaju. Uklanajnje se vrši radiotalasima ili laserom. Ovim minimalno invazivnim terapijama uklanjanju se brzo, a brzina zarastanja zavisi od količine i veličine kondiloma. Anestezija je ili hlađenjem mesta ili lokalnom anestezijom u vidu krema.

HPV vakcina

Danas postoji HPV vakcina, u više varijacija, a najviše se daje devetovalentna. Ovu vakcinu primaju devojčice i dečaci od 9 do 19 godina, odnosno pre prvog seksualnog odnosa, i ona smanjuje rizik od pojave kondiloma, karcinoma grlića materice i karcinoma penisa. 

Pišite nam