Q&A: Suvoća vagine uprkos zdravom libidu

Pitanje:

Imam problem koji se sastoji u tome što se tokom odnosa nedovoljno ili gotovo uopšte ne vlažim. To uzrokuje smetnju i meni i mom partneru jer dolazi do trenja i peckanja. Moram da napomenem da želja i uzbudjenje ne nedostaju. Interesuje me šta je uzrok ovakvom stanju i kako ga izlečiti, odnosno rešiti?

Odgovor:

Vlaženje vagine je prirodan i hormonski regulisan proces koji omogućava održavanje elastičnosti i vlažnosti samog tkiva. Estrogen je ženski hormon koji podržava zdravlje vagine održavanjem normalnog podmazivanja vaginalnih zidova, kao i elastičnosti i kiselosti. Kada se nivo estrogena smanjuje, vaginalni zidovi će postati manje elastični, više krhki i manje podmazani.

Većina žena će doživeti suvoću vagine u nekom trenutku svog života. Ovo može biti veoma neprijatno jer može izazvati tegobe kao što su svrab, peckanje i bolnu osetljivost. Najčešći uzrok nastanka suvoće sluzokože vagine jeste nedostatak hormona estrogena, stoga je usko povezana sa periodom menopauze, korišćenjem kontracepcije, ali i sa trudnoćom i dojenjem.

Drugi uzroci mogu biti imunološki poremećaji, stanje nakon uklanjanja jajnika, hemioterapija kao i upotreba lekova koja smanjuje nivo estrogena (tamoksifen, antihistaminici, lekovi za astmu). Sa druge strane ubrzan način života, stres, pušenje, nedovoljna hidracija sve češće uzrokuje pojavu ovog problema i kod mladih žena.

Lečenje suvoće vagine i bolnih seksualnih odnosa je individualno i složeno, a zavisi od uzroka. Ako se uzrok otkrije ili je on od ranije poznat terapija se svodi na lečenje i otklanjanje samog uzroka bola. Ukoliko problem traje savetuje se korišćenje lubrikanata, estrogenskih krema i laserskih tretmana kako bi se povećala vlažnost vagine.

Takođe, važan deo procesa lečenja čini psihološka terapija, otvoren razgovor sa partnerom, strpljenje i nežnost partnera i primena različitih metoda opuštanja.