Q&A: Pojačana maljavost kod žena

Pitanje:

Pre nekoliko meseci primetila sam pojačanu maljavost po nogama, zatim se posle pojavila i po rukama i stomaku a potom i po bradi. Šta bi mogao biti uzrok tome? Da li je možda reč o pojavi policističnih jajnika, neusklađenog rada hormona ili nešto sasvim treće? Šta bi trebalo da preduzem, koje pretrage?

Odgovor: 

Horomoni poznati pod nazivom androgeni (testosteron – glavni androgen i androsteron) imaju stimulišući uticaj na folikul dlake dovodeći do produkcije debljih, dužih i pigmentisanih dlaka na telu. Glavno mesto stvaranja androgenih horomona su testisi kod muškaraca, a kod žena nadbubrežna žlezda. Količina androgena je mnogo veća kod mušakaraca nego kod žena što dovodi do razvoja izraženije i jače maljavosti u muškaraca na tipičnim mestima – nausnice, brada, obrazi, oko areola dojki, grudi, središnja linija trbuha, leđa, glutealni predeli i unutrašnja strana butina.

Pojačana maljavost kod žena na pomenutim mestima koje su tipične za muškarce naziva se hirzutizam. U osnovi ovog poremećaja najčešće leži pojačana produkcija androgenih hormona ili pak ređe pojačana biološka aktivnost ovih hormona na ciljna tkiva.

Iako je prvenstveno kozmetički problem ne treba gubiti iz vida da hirzutizam može uputiti na neki ozbiljniji poremećaj. Neki od najčešćih uzroka hirzutizma jesu oboljenja polnih žlezda (sindrom policističnih jajnika, tumori jajnika). endorinološki poremećaji (tumori i poremećaji rada hipofize i nadbubrežne žlezde), urođena adrenalna hiperplazija i uticaj lekova (difenilhidantion, diazoksid, glikokortiokoidi). U slučaju kada se ne otkrije jasan uzrok pojačane maljavosti radi se o idiopatskom hirzutizmom.

Anamneza sa kliničkom sikom i detaljnim pregledom je dovoljna za postavljanje dijagnoze hiruzutizma, međutim da bi se ustanovilo šta je u osnovi ovog stanja moraju se sprovesti dopunske analize. Dopunska dijagnostika obuhvata: laboratorijske pretrage (glikemija, hormonalni status – nivo muških i ženskih polnih hormona, FSH, LH, prolaktin, hormona nadbubrežne žlezde) , ultrazvučni pregled abdomena i karlice kao i kompletan ginekološki pregled. Obzirom na širok spektar uzroka koji mogu dovesti do hirzutizma preporučujemo da uradite pomenute laboratorijske analize i da se javite na pregled izabranog ginekologa i endokrinologa.