Da li postoji prevencija bolesti prostate?

Bolesti prostate su veoma česte i iritantne, teško se leče i a pojedine se veoma često ponovo javalju kod istog pacijenta. Oboljenje koje se najčešće i najranije javlja je svakako zapaljenje prostate tj. prostatitis. Ova veoma česta bolest javlja se u mlađoj životnoj dobi nakon prenošenja nekog od seksualno prenosivih mikroorganizama ili nakon poremećaja imunog sistema nakon stresnih situacija kada bakterije iz debelog creva dolaze u prostatu.

Tokom života, bakterije neminovno dolaze do prostate iz debelog creva i uzrokuju zapaljenje prostate. Uvećana prostata je oboljenje starije životne dobi, postoje različite teorije o njenom nastanku ali se prvestveno smatra da je uzrokovana genetskim razlozima. Treće oboljenje koje je veoma često u starijoj životnoj dobi je karcinom prostate koji nastaje jednim delom kao posledica genetike, takođe je ustanovljena slaba povezanost između zapaljenja prostate i nastanka karcinoma prostate.

Ono što se definitivno preporučuje je umeren životni stil, upotreba prezervativa prilikom odosa, neizlaganje hladnoći i naravno – preventivni pregledi prostate.