Premenstrualni sindrom (PMS)

Zašto se javlja PMS? Koji su simptomi i kako se leče? Kako sprečiti razvoj PMS?

Premenstrualni sindrom (PMS) je skup psihičkih i emocionalnih simptoma koji se javljaju oko dve nedelje pre mestruacije, a intenziviraju neposredno pred menstrucaiju. Kada nastupi menstrualno krvarenje ovi simptomi se povlače.

Simptomi premenstrualnog sindroma

Simptomi su različiti i mogu da obuhvataju promene raspoloženja, depresiju, nervozu, strah, umor, nesanicu, glavobolju, pojačan apetit, pojavu otoka – najčešće stopala, šaka, trbuha, bol i napetost u dojkama.

Kod nekih žena se javljaju  svi, a kod nekih samo pojedini simptomi, u manjoj ili većoj meri. Češće se javlja kod gojaznih žena, koje se ne kreću dovoljno i ne bave fizičkom aktivnošću, kao i kod onih koje su izložene stresnom načinu života.

Kako  sprečiti ili smanjiti simptome PMS-a?

Simptomi se ne mogu uvek potpuno ukloniti, ali se mogu smanjiti. Potrebno je promeniti ustaljene navike – pojačati fizičku aktivnost, promeniti ishranu – smanjiti unos šećera, soli, kafe i napitaka sa kofeinom, alkohola, a povećati unos integralnih žitarica i koštunjavog  voća. Povećanje fizičke aktivnosti  i bavljenje sportom smanjiće stres i uspostaviti psihičku ravnotežu, koja je pokretač za smanjivanje tegoba.

Može se pokušati i sa vitaminskom suplementacijom – magnezijumom, kalcijumom, vitaminom D, izoflavonima, gingko bilobom, ekstraktom polena, koji pomažu u smanjenju simptoma.

U težim slučajevima potrebna je pomoć u vidu psihoterapije ili lekova. Razgovarajte sa svojim lekarom o mogućnosti hormonske terapije, jer ona smanjuje ili uklanja simptome PMS-a.