Ginekološki pregled – kako izgleda i kako se pripremiti

Kada i zašto radimo ginekološki pregled? Kako teče pregled i kako se pripremiti?
Kada otići na ginekološki pregled?

Svaka žena bi i pre stupanja u polne odnose trebalo da poseti ginekologa, jer treba da dobije informacije o eventualnim situacijama koje mogu nastupiti u toku prvog odnosa, kako se zaštiti od seksualno prenosivih bolesti i od neželjene trudnoće, ali i utvrditi trenutno stanje zdravlja. Preporuka je da žene u generativnom dobu jednom godišnje obave ginekološki pregled sa brisevima vaginalnog sekreta i Papanikolau bris, ultrazvučni ginekoški pregled i kolposkopiju.

Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Svaki ginekološki pregled može kod žene izazvati strah na koji ona reaguje grčem mišića male karlice i vagine, što kao posledicu može imati bolan pregled i strah od narednog pregleda. Priprema za pregled smanjiće strah i neprijatnost.

Pre nego što krenete na pregled ispraznite bešiku i, po mogućnosti, debelo crevo, nakon čega operite spoljne genitalije. U toku samog pregleda se opustite, duboko udahnite i polako, dugo izdišite. Ako su mišići vagine opušteni, lakši i brži će biti pregled.

Kako izgleda ginekološki pregled?

Ginekološki pregled se sastoji iz pregleda pomoću spekuluma (spekulum je metalni ili plastični instrument koji može biti različitih dimenzija), koji se polako postavlja u vaginu i omogućava da se vide zidovi vagine i grlić. Tada se uzimaju vaginalni bris i Papanikolau bris, što ne boli i vrlo često se i ne oseti.

Nakon ovog dela pregleda, uradi se pregled rukom – dva prsta se polako i blago postavljaju u vaginu, a drugom rukom se, preko stomaka, pregleda materica. Pregled traje 3-5 minuta i, ako ste opušteni i pripremljeni, nije ni bolan ni neprijatan.

Kako izgleda ginekološki ultrazvučni pregled?

Za ginekološki pregled uglavnom se koristi ultrazvučna vaginalna sonda. Trebalo bi imati praznu bešiku i pripremiti se isto kao za ginekološki pregled. U vaginu se polako stavlja sonda zaštićena kondomom, što ne boli, nekad se čak i ne oseti. U zavisnosti od nalaza, pregled može da traje između 5 i 10 minuta.

Ako niste imali odnose, ili nešto ne može da se vidi vaginalnom sondom, ultrazvučni pregled može se uraditi i preko trbušnog zida, ali je za to potrebno da se napuni mokraćna bešika, pa oko sat pre pregleda treba popiti između 1 i 1,5 litre tečnosti.