Q&A: Pojačan sekret uz spoljni svrab i peckanje

Pitanje:

Primetila sam da imam znatno uvećan sekret, uz spoljni svrab i peckanje, svakim danom sve više se taloži neka sirasta struktura koju i kada i uklonim – posle nekoliko sati ponovo se stvori, i čini mi se da je svaki put sve više i više. Na šta ukazuju ovi simptomi? Šta se preporučuje?

Odgovor:

Vaginalni sekret je tečnost koju luče žlezde vaginalne sluzokože i grlića materice i ima važnu ulogu u održavanju čistoće vagine i sprečava nastanak infekcija. Vaginalna sredina (PH vagine) je kisela i ta kiselost se menja pod uticajem hormona, tokom seksualnog odnosa, trudnoće, pre i nakon menstruacije, prekomernim korišćenjem alkalnih (baznih) gelova i sapuna za intimnu higijenu i kod pada imuniteta.

Tada je vagina sklona razmnožavanju patogenih bakterija i razvoju infekcije. Pojačan vaginalni sekret, svrab, peckanje i osećaj nelagodnosti unutar vagine u najvećem broju slučajeva ukazuju na iritaciju sluznice vagine ili vaginalnu infekciju. Obzirom na navedene tegobe (pojačan sekret uz svrab i peckanje), najverovatnije je da se radi o vaginalnoj kandidijazi. Vaginalna kandidijaza predstavlja infekciju vagine gljivicom Candida albicans.

Preporuka je da se javite vašem ginekologu na pregled. Nakon pregleda i rezultata mikroskopskog pregleda vaginalnog sekreta ustanoviće se tačan uzročnik infekcije, te na osnovu toga će vam se propisati adekvatna terapija.