Q&A: Hormonska terapija u prevremenoj menopauzi

Pitanje:

Tri godine koristim hormonsku terapiju zbog prevremene menopauze u koju sam ušla sa 40 godina. Menjala sam tablete jer su počele grudi da me bole od njih, pogotovo desetak dana pre menstruacije. Inače, ranije nikad nisam imala tako izražene simptome u predmenstrualnom periodu. Osim toga, užasno sam razdražljiva i depresivna. Endokrinolog mi predlaže da pređem na upotrebu hormonskih flastera. Da li sa flasterima ne bi bilo ovih negativnih nuspojava?

Odgovor:

Menopauza predstavlja niz fizioloških promena koje nastupaju kod svake žene, a u suštini znači prestanak menstruacije i samim tim završetak reproduktivne sposobnosti žene.

Uzrok menopauze je postepeno iscrpljivanje funkcije jajnika što na kraju dovodi do smanjenog stvaranja ženskih polnih hormona – estrogena i progesterone. Sve ovo dovodi do prestanka menstrualnog ciklusa, pojave valunga, nesanice, umora, glavobolje, promene raspoloženja i smanjene gustine koštanog tkiva tj osteoporoze.

Hormonska supstituciona terapija (HST) podrazumeva primenu hormonskih preparata u cilju ublažavanja navedenih tegoba, usporavanja ili sprečavanja osteoporoze i sveukupnog poboljšanja kvaliteta života žene. Najčešći neželjeni efekti su mučnina, glavobolja, nadutost, zadržavanje tečnosti u organizmu i napetost dojki, i obično su prolazni. Mogu se ublažiti ili eliminisati promenom vrste, doze ili načina upotrebe hormonskog preparata.

Hormonski flasteri su hormonski preparati u vidu intradermalnih flastera koji se lepe na kožu (najćešće donjeg dela trbuha i butni deo ili nadlakticu) i tako se nose 3 do 7 dana. Neki od tih flastera imaju minimalne doze estrogena koji uklanjaju neprijatnosti menopauze. Prednosti flastera su ti što se kontinuirano oslobađaju odgovarajuće doze estrogena koje približno imitiraju hormonsku funkciju jajnika, izbegavaju se gastrointestinalna neželjena dejstva i komofornost primene.

Bitno je da znate da je odgovor organizma na primenu hormonskih preparata u vidu tegoba individualan i može varirati kako od osobe do osobe tako i u zavisnosti od preparata koji se koristi. Primena ovog oblika preparata ne garantuje da će vaše tegobe u potpunosti prestati. Uprkos tome, savetujemo vam da probate sa primenom hormonskih flastera u nadi da će vam pomoći.