Prvi ginekološki pregled – Sve što treba da znaš

Kada treba da planiraš ginekološki pegled? Kako izgleda ginekološki pregled?

Tvoj prvi susret sa odabranim ginekologom verovatno neće biti prvi ginekološki pregled, jer kod prvog susreta veoma je važno da se upoznate, stekneš poverenje u lekara, da objasni kako izgleda pregled, upozna te sa tokom pregleda. Reci joj/mu sve što misliš da treba da zna – od tegoba, ranijih oboljenja, da li su tvoji roditelji zdravi – sve to može da ima značaja.

Kada treba da planiraš ginekološki pegled?

Svaka devojka bi i pre stupanja u polne odnose trebala da poseti ginekologa – dobro je da dobiješ informacije o eventualnim situacijama koje mogu nastupiti u toku prvog odnosa i kako da se zaštitiš od seksualno prenosivih bolesti i od neželjene trudnoće, ali i da se utvrdi kakvo je tvoje trenutno stanje. Planiraj da jednom godišnje radiš pregled i briseve, sem ako imaš neki problem sa pojačanim sekretom ili svrabom, onda je potrebno da se vanredno javiš svom ginekologu.

Kako da se pripremiš za ginekološki pregled?

Pripremi se da se opustiš – što si opuštenija biće manje neprijatno. Svaki ginekološki pregled može da izazove strah, a onda dođe do grčenja mišića male karlice i vagine i pregled bude bolan. Obavezno pre pregleda isprazni bešiku, a ako možeš i debelo crevo, nakon čega operi spoljne genitalije. Kada legneš na ginekološki sto, duboko udahni, polako izdahni i opusti se.

Kako izgleda ginekološki pregled?

Ginekološki pregled ima dva dela – pregled pomoću spekuluma (metalni ili plastični instrument koji se stavlja u vaginu), koji se polako postavlja u vaginu i omogućava da se vide zidovi vagine i grlić. Taj deo je najneprijatniji deo pregleda i zato je važno da se opustiš. Tada se uzimaju vaginalni bris i Papanikolau bris – ne brini, uzimanje briseva ne boli, vrlo često se i ne oseti.

Nakon ovog dela pregleda, uradi se pregled rukom – dva prsta se polako i blago postavljaju u vaginu, a drugom rukom se, preko stomaka, pregleda materica. Pregled traje 3-5 minuta i, ako si opuštena i pripremljena, nije ni bolan ni neprijatan.

Kako izgleda ginekološki ultrazvuk?

Za ginekološki ultrazvučni pregled uglavnom se koristi ultrazvučna vaginalna sonda. I za ovaj pregled treba da imaš praznu bešiku. U vaginu se polako stavlja sonda zaštićena kondomom, što ne boli, nekad se čak i ne oseti. U zavisnosti od nalaza, pregled može da traje između 5 i 10 minuta.

Ako nisi imali odnose, ili nešto ne može da se vidi vaginalnom sondom, ultrazvučni pregled može se uraditi i preko trbušnog zida, ali je za to potrebno da napuniš mokraćnu bešiku, pa oko sat pre pregleda treba popiti između 1 i 1,5 litre tečnosti.

 

Zapamti da je ključ uspešnog odnosa s ginekologom otvorena komunikacija, poverenje i zajednički rad na očuvanju tvog reproduktivnog zdravlja.