Zapaljenje mokraćne cevi – uretritis

Šta je uretritis? Koji su simptomi zapaljenja mokraćne cevi? Koje analize su neophodne da bi se postavi dijagnoza? Šta je rešenje?

Uretritis predstavlja zapaljenje mokraćnog kanala koji se nalazi u penisu. Najčešći uzročnici uretritisa su bakterije, mada postoje oblici zapaljenja mokraćne cevi kod kojih se bakterije ne nalaze u mokraćnom kanalu. Bakterije u mokraćnu cev dolaze iz spoljašnje sredine i mogu se proširiti na bešiku i prostatu, te dovesti do prostatitisa i cistitisa. Praktično, ne postoji zapaljenje mokraćne cevi bez posledičnog zapaljenja prostate.

Ukoliko se pacijent javi pravovremeno i primeni se terapija za zapaljenje mokraćne cevi smanjuje se mogućnost širenja infekcije na bešiku i prostatu.

Simptomi uretritisa

Simptomi su u početku bolesti posledica lokalnog zapaljenja mokraćne cevi – pečenje, učestalo mokrenje, iscedak i bolovi u penisu.

Ukoliko se zapaljenje proširi na prostatu može doći do pojave zapaljenja u prostati tj. hroničnog prostatitisa.

Kada se bakterije prošire dalje prema bešici dolazi do bolova u donjem delu trbuha kao i tegoba pri mokrenju, a ukoliko se bakterije prošire na testise dolazi do pojave bola i otoka testisa.

Koje analize su neophodne da bi se postavi dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja na osnovu podataka koje pacijent daje prilikom pregleda. Rizični seksualni odnosi i odnosi bez kondoma su veoma značajni u toku dijagnostike.

Prisustvo iscedka iz mokraćne cevi kao i izgled iscedka u velikoj meri mogu usmeriti dalje ispitivanje u pravcu postavljanja dijagnoze uretritisa. Često se uočavaju promene na penisu tj. na glaviću, obično u vidu crvenila, naročito naglašenog oko spoljašnjeg otvora mokraćnog kanala.

Zapaljenje se obično prenosi i na testise pa su prilikom pregleda testisi bolni i otečeni. Neophodno je uzeti bris mokraćne cevi koji će pokazati tačan uzrok infekcije.

Lečenje uretritisa

Nakon uzimanja uzorka za analize u laboratoriji započinje se antbiotska terapija koja veoma brzo dovodi do poboljšanja simptoma. Ukoliko se zapaljenje proširi na prostatu neophodno je dalje lečenje hroničnog prostatitisa. Tegobe se mogu spontano vratiti, tj pojaviti posle kraćeg ili dužeg perioda, kada je ponovo neophodno da se javite urologu radi dijagnostike.