Analna fisura – rascep

Šta je analna fisura? Kako nastaje? Koja je terapija analne fisure?

Analna fisura je mali, tanki rascep sluzokože anusa koji je uglavnom uzrokovan tvrdom stolicom, ali do koga može doći i nakon porođaja, prekomerne upotrebe laksativa ili jake dijareje.

Izraz „fistula“ karakteriše tanak kanal koji se razvija u toku zapaljenja i infekcije. Može ali ne mora biti povezan sa postojanjem gnojne nakupine (apscesa) i češće se javlja kod nekih oboljenja, npr. Kronove bolesti. Kanal obično povezuje kraj debelog creva – rektum, sa kožom oko čmara (anusa), ali može da se javi i između rektuma ili debelog creva i bešike i vagine, nakon povreda tokom porođaja, divertikuloze ili kod pacijenata sa Kronovom bolešću.

Fistule mogu biti inficirane i mogu imati iscedak, i često se javljaju zajedno sa nakupinama gnoja. Dijagnoza se postavlja nakon kliničkog pregleda i anoskopije ili kolonoskopije, fistulografije, te fistulografije magnetnom rezonancom.

Analna fisura može biti vrlo bolna tokom pražnjenja creva i neposredno nakon toga, a može se javiti i krvarenje i svrab. Mišić koji se nalazi oko anusa – sfinkter anusa – širi se tokom pražnjenja creva, šireći i fisuru, koja može da prokrvari i da boli.

Terapija analne fisure je uglavnom konzervativna – koriste se sredstva za omekšavanje stolice, kupke i lokalna aplikacija lekova u vidu krema. Hronične fisure se rešavaju manjom hirurškom intervencijom.