Ezofagitis – zapaljenje sluzokože jednjaka

Koji su simptomi ezofagitisa? Kako nastaje? Kako se leči? Šta su antacidi?

Ezofagitis je zapaljenski proces tkiva jednjaka, tubularnog organa koji sprovodi hranu od usta do želuca. Uzrok ovog oboljenja je vraćanje stomačne kiseline iz želuca u jednjak, ali i infekcija, neki lekovi (aspirin, ibuprofen, neki antibiotici, hinidin…) i alergije. 

Nekada i neka vrsta hrane može dovesti do pogoršanja simptoma – beli luk, citrusno voće, kafa, alkohol, začinjena hrana, čokolada, pepermint…

Simptomi zapaljenja sluznice jednjaka

  • bol u predelu grla i grudnog koša, iza grudne kosti 
  • žgaravica i gorušica
  • otežano gutanje.

Terapija zapaljenja jednjaka

Terapija ezofagitisa zavisi od uzroka i stepena oštećenja tkiva. Ukoliko se radi o refluksu kao uzroku, koriste se lekovi poput antacida – blokatora H2 receptora (ranitidin, cimetidin), inhibitora protonske pumpe (lansoprazol, omeprazola…). 

Ukoliko se ne tretira, ezofagitis može dovesti do značajnog oštećenja tkiva što može kao posledicu imati stvaranje ožiljaka, suženja i otežanog gutanja.

Ukoliko ustanovite da imate bol u predelu grla i grudnog koša, iza grudne kosti, žgaravicu i gorušicu, kao i otežano gutanje, potrebno je da se javite gastroenterologu radi daljih koraka i ispitivanja.