Hormonska supstituciona terapija (HST)

Kada se koristi hormonska supstituciona terapija? Koji lekovi se koriste? Koji su rizici HST?

Termin hormonska supstituciona terapija obuhvata hormone koji se daju kao zamena za ženske homone koji prestaju da se luče nakon menopauze. 

Terapija lekovima može biti: 1. lokalna – primenom vaginalnih  krema, tableta ili prstenova, ili 2. sistemska hormonska supstituciona terapija (HST)

Sistemska hormonska terapija pimenjuje se nakon detaljnog ginekološkog i  laboratorijskog pregleda, a može biti u vidu tableta, flastera koji se stavlja na kožu, gela, krema i spreja. 

Indikacije za HST

Indikacije za sistemsku hormonsku terapiju su naleti toplote (valunzi), noćna preznojavanja, nesanica, nervoza i pomene raspoloženja, dok su indikacije za lokalnu terapiju estrogenima suvoća vagine, koja se može lečiti i laserskim tretmanima, svrab, osećaj pečenja i neprijatnosti pri odnosu.

Kod žena koje imaju matericu, terapija sadrži i estrogen i progestagen, da ne bi došlo do prekomernog zadebljanja unutrašnjeg sloja mateice, dok kod žena bez uterusa mogu da se daju i samo estrogeni, prema šemi koju daje lekar. Ženama koje su u porodici imale  slučajeve karcinoma dojke, ili su same imale karcinom dojke ili duboku vensku trombozu ne savetuje se HST.

Rizici HST

Rizici od primene HST obuhvataju razvoj moždanog udara, tromboze i karcinoma dojke, uglavnom nakon dugotrajne upotrebe, te je sa lekarom potrebno razmatati rizike i benefite primene terapije, na individualnom nivou.