Q&A: „Neprijatni“ problemi sa intimnom regijom

 

Imam utisak da mi je vagina šira posle tri porođaja, nemam osećaj pri odnosu. Da li laser pomaže kod sužavanja vagine?

 

Da, laser deluje na tkivo vagine tako što stvara novi kolagen i onda se vagina – najšire shvaćeno – podmladi, na više mogućih načina.

Kao prvo, učvršćuju se zidovi, čime cela vagina postaje uža, kao drugo – kolagen koji se stvara daje podršku bešici i smanjuje rizik od spada bešike i nevoljnog oticanja urina, a kao treće smanjuje se ili potpuno nestaje suvoća vagine. Sva tri efekta se mogu  zajedno posmatrati kao neka vrsta podmlađivanja tkiva vagine i sa medicinskog i sa estetskog i sa funkcionalnog stanovišta, uz veće uživanje u odnosima za oba partnera. 

 

Imam osećaj kao da imam neko”jaje” u vagini, koje mi smeta – vuče na dole. Osećaj je jači uveče. Da li je to nešto opasno?

 

Prema opisu problem deluje kao cistocela – spuštanje bešike zbog opuštanja zidova vagine kao posledica vaginalnog porođaja, smanjenja estrogena zbog starenja ili zbog dobijanja na telesnoj masi. Svakako treba da se uradi ginekološki pregled i utvrdi da li je cistocela, a dotle možete raditi Kegelove vežbe, po deset vežbi tri puta dnevno.

Ako jeste cistocela onda možemo da uradi lasersku terapiju cistocele – radi se od dve do pet intervencija, traju oko 45 minuta, ne boli, a odlično deluje jer se ojačavaju zidovi vagine i podiže bešika, čime se rešava problem. Još ako uključimo i magnetnu stolicu12 terapija, dva do tri puta nedeljno – ojačaju se mišići i dodatno daje podrška bešici. Značajno će biti bolje!

 

Stalno nosim uloške jer ne znam kada ću se umokriti – kad kašljem, kijam, čak ponekad i kad ustajem sa stolice. Ima li pomoći?

 

Naravno da ima – nevoljno oticanje urina je vrlo čest problem, posebno kako starimo. Pada nivo estrogena, vagina postaje sve više opuštena, menja se odnos izmedju vrata bešike i tela i nema potpore. Kako se povećava pritisak u stomaku – kapljanje, kijanje – tako dođe do curenja mokraće.

Ovom problemu možemo prići sa dve strane – prvo terapija magnetnom stolicom – 12 terapija, dva do tri puta nedeljno, po pola sata. Tretman ne boli, čak je jako prijatan. Tako ojačavamo karlično dno i dajemo potporu vagini i bešici. A na pola – posle šest terapija, a može i posle svih 12, uradimo lasersku terapiju, dve do tri, u razmaku od po četiri do šest nedelja, da ojačamo vezivno tkivo i time dodatno smanjimo ili uklonimo tegobe.

Znamo svi koliko je nevoljno oticanje urina neprijatno – nikad ne znate kad će se desiti, neprijatan je miris, ne možete igrati, trčati.. A rešenje postoji i nije nimalo bolno i neprijatno.

 

Imam 58 godina i krvarim pri intimnim odnosima. Da li je to opasno i šta uraditi?

 

S obzirom na godine, verovatmo se radi o postmenopauzalnoj suvoći vagine i sledstvenim otežanim odnosima, ali svakako treba obavezno uraditi ginekološki pregled, kolposkopiju i uzeti PAPA bris, da se isključe drugi problemi.

Ako jeste postmenopauzalna suvoća vagine, imamo nekoliko opcija: 1. hormonsku supstitucionu terapiju – kombinaciju progesterona i estrogena 2. lokalnu hormonsku terapiju estrogenom – stavlja se estrogen vaginalno i nema više suvoće 3. korišćenje hijaluronskih vaginaleta, 4. da uradimo laser.

Sve ima svoje prednosti (i mane)  – hormonska supstitucija  deluje i na druge simptome, ali i na dojke, lokalna estrogenska rešava problem, ali se on vraća čim se prekine sa terapijom, lubrikanti ukidaju spontanost… 

Laser je idealan izbor jer rešava suvoću na prirodan način, indukujući stvaranje novog kolagena čime nestaje suvoća, a dodatno deluju na smanjenje obima vgaine čime se povećava uživanje. Kad se urade dva do tri tretmana onda efekat traje dugo, nekad i 18 meseci. Kad se uradi laserski tretman može se raditi nega vaginaletama sa hijaluronom.

Tretman traje oko 20 do 30 min, ne boli i radi se na 4 do 6 nedelja.

 

Primetila sam promene na velikim usnama, beličaste boje, koje zatežu i svrbe. Kako se to tretira?

 

To što opisujete zvuči kao lihen, ali za dijagnozu ipak treba pregled ginekologa, a ako je neophodno i biopsija, da se dokaže i tako. 

Terapija su prvo kortikosteroidi, ali oni ne bi trebalo da se koriste predugo. Sledeći korak je laserska terapija – uradi se dve do tri terapije i onda se kao treći korak koristi nastavak terapije kremama koje imaju slično dejstvo kao kortiksoteroidi, ali sa manje nuspojava.

Dobro bi bilo što pre krenuti sa terapijom jer lihen može da se širi i da napreduje – posle je mnogo teže da se stvari poboljšaju ako se previše raširi i zahvati više tkiva.

 

Porodila sam se prirodnim putem – beba od 4.5kg i imala veliku epiziotomiju. Sada mi ožiljak jako smeta, da li je moguće ukloniti ga?

 

Dobro je da je bila epiziotomija jer kod tako velike bebe – posebno ako je bila prva, ne bi mogao porodjaj da prodje baš jednostavno – sigurno biste pukli, a ovako je to kontrolisano.

Nažalost – ožiljak od epiziotomije ne može da se ukloni – ali se posledice ožiljka mogu jako uspešno ublažiti.

Ožiljak od epiziotomije tretiramo laserom, rade se dve do tri terapije i već posle prve bude mnogo, mnogo bolje.

Rade se na tri nedelje, tretman traje oko 20 do 30 min, ne boli, a posle treba ožiljak masirati neko vreme. Osetićete veliko olakšanje u predelu ožiljka i neće vam više smetati pri svakodnevnim aktivnostima.