Psihološki uzroci erektilne disfunkcije

Šta sve može biti uzrok erektilne disfunkcije? Kako psiholog može pomoći?

Većina muškaraca, bar jednom u životu, suoči se sa nekim oblikom erektilne disfunkcije, ali o tome se uglavnom ćuti, ili govori sa dozom srama. U slučaju da se problem održava duži vremenski period,ili da počine da remeti osobu u njenom svakodnevnom funkcionisanju, neophodno je potražiti stručnu pomoć. Psihološki faktori su odgovorni za oko 20% slučajeva erektilne disfunkcije, dok su psihološki problemi u skoro svakoj situaciji njeni sekundarni pratioci.

Najčešći psihološki uzroci erektilne disfunkcije
  • Stres – On može poticati iz bilo koje životne sfere (poslovni, finansijski, zdravstveni, bračni problemi). Osoba koja je pod jakim ili hroničnim stresom ima smanjenu seksualnu želju, a u toku odnosa i problem da ostane fokusirana na seksualni čin.
  • Anksioznost – Preterana briga o tome kako će se osoba „pokazati“ pri seksualnom odnosu može dovesti do erektilne disfunkcije. Ovo je veoma česta pojava na početku veze, kada muškarac želi da impresionira partnerku. Što je osoba anksioznija, to je više smetena prilikom seksualnog odnosa, što nadalje opet pothranjuje anksioznost. Tako se javlja cirkularni problem. U ovim situacijama važno je što pre potražiti stručnu pomoć kako se problem ne bi produbljivao. Takođe,osobe koje su se već ranije suočile sa ovim problemom često razvijaju strah od ponovnog seksualnog neuspeha koji vodi do ED.
  • Depresija – Lekovi i simptomi koje depresija nosi sa sobom često su uzrok erektilne disfunkcije. O ovom pratećem problem depresije ne govori se često. Važno je da osobe koje pate od depresije otvore i ovo pitanje sa svojim lekarom.
  • Nisko samopoštovanje – Može biti uzrok pojave erektilne disfunkcije, ali i posledica neuspeha u seksualnoj interakciji, ili neuspeha u nekim drugim oblastima života. Negativna slika o sebi u velikoj meri remeti seksualno funkcionisanje i uzrok je različitih seksualnih disfunkcija.
  • Nedostatak seksualne želje – Javlja se kao rezultat problema u odnosu, ili kao pratilac promena u vezi sa starenjem ili medicinskom terapijom.
  • Problemi u partnerskom odnosu – Svađe, loša komunikacija i bes utiču na seksualnu želju i seksualno funkcionisanje. Reševanje ovih problema često rezultira nestajanjem simptoma erektilne disfunkcije.

Kada se muškarac suočava sa problemom erektilne disfunkcije, vrlo često je pored njegovog mentalnog zdravlja narušeno i emocionalno zdravlje partnerke. Muškarac oseća krivicu što ne može da zadovolji svoju partnerku, ili stid zbog problema koji postoji. Sa druge strane,jedan broj muškaraca direktno ili indirektno može kriviti partnerku za svoj problem.

Takođe, i žene sebe smatraju odgovornim, nedovoljno privlačnim, ili nedovoljno seksualno uspešnim čak i kad im partneri jasno stave do znanja da su taj problem imali i ranije. Posledica je osećaj krivice i nisko samopoštovanje. Istraživanja pokazuju da su u odnosima gde postoji problem erektilne disfunkcije svađe znatno češće. Dominantna je emocija besa. Posledice ovakvog odnosa mogu biti prekid relacije, ili povlačenje iz seksualnih kontakata. Često partneri potpuno ignorišu problem tako što ne iniciraju seksi ne razgovaraju o toj temi.

Ono što je važno u ovoj situaciji jeste otvorena komunikacija, edukacija oba partnera i prihvatanje medicinske i psihološke pomoći. Zajednički prevladan problem erektilne disfunkcije dovodi do veće intimnosti unutar para, produbljivanja bliskosti i, naravno, podizanja seksualnog života na zadovoljavajuć nivo.