Strije: Da li postoji način da ih sprečite ili uklonite?

Strije predstavljaju promene na koži koje se manifestuju kao linearne brazde ili linije različite boje u odnosu na okolnu kožu. One nastaju kao posledica različitih faktora, a najčešće se javljaju na stomaku, butinama, grudima, bokovima i zadnjici. Njihov izgled može ponekad izazvati nesigurnost kod žena, posebno tokom letnjih meseci kada smo češće u prilici da nosimo garderobu koja otkriva – više nego što smo spremne da pokažemo.

Uzroci nastanka strija

Uzroci nastanka strija su različiti, ali se najčešće povezuju sa promenama u elastičnosti kože i rastezanjem iste. Nekoliko glavnih faktora koji doprinose nastanku strija:

  1. Brze promene u težini: Ukoliko ste naglo dobili na težini ili izgubili veliki broj kilograma, to može izazvati stres na koži, što rezultira nastankom strija. Ovo je čest uzrok kod trudnica, ili adolescenata koji brzo rastu ili kod ljudi koji naglo i često menjaju telesnu težinu.
  2. Genetika: Sklonost ka razvoju strija može biti nasledna. Ako su članovi vaše porodice imali strije, veća je verovatnoća da ćete ih i vi dobiti.
  3. Hormonalne promene: Hormonske promene, kao što su one koje se dešavaju tokom trudnoće, puberteta ili terapije hormonima, mogu uticati na elastičnost kože i doprineti nastanku strija.
  4. Upotreba kortikosteroida: Kortikosteroidi, koji se često koriste u lečenju različitih kožnih stanja kao što su ekcem ili psorijaza, mogu izazvati stanjivanje kože i olakšati nastanak strija.
  5. Značajno fizičko opterećenje: Intenzivno vežbanje ili aktivnosti koje zahtevaju stalno rastezanje kože (poput bodybuildinga) mogu dovesti do pojave strija.
Kako preduprediti nastanak strija?

Sprečavanje nastanka strija može biti izazovno, ali postoje određeni koraci koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od njihovog nastanka:

  • Održavajte stabilnu težinu: Kao što je rečeno, naglo gojenje ili mršavljenje mogu biti veliki faktor rizika od dobijanja strija. Pokušajte da održavate stabilnu težinu putem uravnotežene ishrane i redovne fizičke aktivnosti.
  • Hidrirajte kožu: Redovno vlaženje kože hidratantnim kremama ili uljima može poboljšati elastičnost kože i smanjiti rizik od nastanka strija. Fokusirajte se na područja koja su sklona strijama, poput stomaka, butina, grudi i zadnjice.
  • Unosite dovoljno vitamina i minerala: Ishrana bogata vitaminima A, C, E i cinkom može pomoći u održavanju zdrave kože. Ovi nutrijenti igraju ključnu ulogu u proizvodnji kolagena i elastina, koji su važni za elastičnost kože.
  • Izbegavajte prekomernu izloženost suncu – ili koristite visok zaštitni faktor: Prekomerna izloženost suncu može oštetiti kožu i smanjiti njen tonus, čineći je podložnijom strijama. Koristite zaštitne faktore za sunčanje i ograničite izlaganje suncu, posebno tokom najtoplijeg dela dana.
  • Nega kože tokom trudnoće: Trudnoća je jedan od perioda kada su strije često prisutne zbog brzih promena u težini i hormonalnih promena. Redovno hidrirajte kožu posebnim kremama ili uljima namenjenim trudnicama kako biste pomogli u održavanju elastičnosti kože.
Kako ukloniti strije ukoliko ih već imate?

Suprotno onome što su nas učili – da je strije nemoguće otkloniti – srećom, nije tako! Strije su atrofični ožiljci – ožiljci ispod ravni kože i laserom možemo da popravimo njihovu teksturu i boju. Istina je – idealno da počnete sa laserskom terapijom strija dok su još crvene, jer je tada efekat  najbolji. 

Kako izgleda uklanjanje strija laserom?

Laserom se prelazi preko svake strije – prvo ih neodimijumskim laserom zagrevamo, kako bi se poboljšao kvalitet kolagena u ožiljku i onda strija postaje tanja, a potom erbijumskim laserom radimo “piling” – na taj način će strije biti kvalitetnije, a koža manje namreškana. 

Osim toga, laser se može kombinovati i sa PRP terapijom strija, kako bi se podstakla regeneracija kože.

Koliko terapija laserom je potrebno?

Svakako, za koji god tretman da se odlučite, budite strpljivi, uglavnom je potrebno bar 3 terapije da vidimo značajno poboljšanje. Proces stvaranja i regeneracije kolagena u koži počinje tek 3-4 nedelje posle prvog lasera i onda strije postepeno postaju uže i manje vidljive.