Spavanje u trudnoći

Koji su najbolji položaji za spavanje u trudnoći? Kako lakše zaspati? Da li se sme piti kafa?

Moguće je da ćete tokom trudnoće, posebno u trećem trimestru, imati problema sa spavanjem – teško je naći pravi položaj, stalno vam je toplo, često morate ustajati da mokrite, bole vas ledja, beba se pomera sve jače i jače, imate grčeve u nogama, otežano dišete ili srce lupa jače nego obično…

Ako imate grčeve u nogama, povucite prste ka gore sami ili zamolite nekog da to učini, zadržite se u tom položaju nekoliko sekundi, pa ponovite. Nekad pomogne da dignete noge, a ako se grčevi ponavljaju, konsultujte se sa svojim lekarom oko uzimanja suplmentacije mineralima i vitaminima.

Ako imate pojačano lupanje srca, ili imate osećaj da ste bez daha, pokušajte da legnete na levu stranu, savijte kolena, stavite jastuk izmedju kolena, ispod stomaka i ispod donjeg dela ledja.

Kod čestog mokrenja tokom noći, uglavnom nema pomoći, sem da pokušate da smanjite unos tečnosti pre spavanja, kao i da izbegavate gazirana pića, kafu i čaj jer oni deluju diuretički.

Pokušajte da se krećete tokom dana, ako vam to stanje trudnoće dozvoljava, umerena fizička aktivnost je odlična stvar za dobar san. Izbegavajte pića sa kofeinom – kole, kafu i čaj, istuširajte se pre spavanja mlakom vodom i obavezno provetrite prostoriju.

Položaji za spavanje tokom trudnoće

Možete da spavate u kom god položaju želite, ako vam to odgovara. Zbog smanjenog dotoka krvi i eventualnog osećaja mučnine treba što manje spavati na ledjima, tako da će vam najudobnije biti dok ležite sa strane, malo savijenih kolena, sa jastukom ispod donjeg dela kičme i izmedju kolena. Ako imate utisak da vam stomak «visi» sa strane, stavite i maji jastuk ispod njega, da ga malo podignete.
Neke žene vole da spavaju na visokom uglavlju, a neke da malo podignu noge – uradite onako kako vam odgovara – najvažnije je da se naspavate.

U prvom trimestru, čak i tokom ranog drugog trimestra, ako se probudite ležeći na stomaku, nemojte brinuti, nećete naškoditi bebi. To vam se neće desiti tokom kasnije trudnoće, tada gotovo je nemoguće spavati na stomaku, neudobno je i sami ćete izbegavati taj položaj.