Problemi sa cirkulacijom u trudnoći

Zašto otiču noge u trudnoći? Kako sprečiti otoke? Zašto se javljaju grčevi i trnci u nogama?
Otečene noge u trudnoći

O otocima na nogama morate obavestiti svog lekara, jer to može biti deo mnogo šireg problema koji može da se javi u trudnoći – preeklampsije. U tom slučaju treba tražiti druge simptome – povišen pritisak i belančevine u mokraći. Ako su otečene noge u trudnoći izolovane, pa je još i toplo vreme, a vi ste dugo stajali, najverovatnije da neće biti nikakvih problema, ali čak i tada obavestite svog lekara o tome.

Da biste kontrolisali otoke, vodite računa da kad god možete podignete noge, a da ih, kad sedite, držite iznad nivoa poda. Možete za to upotrebiti neku klupicu ili samo nekoliko knjiga koje ste stavili jednu na drugu. Nosite čarape za trudnice koje su posebno ojačane, a obucite ih odmah nakon budjenja, dok noge još nisu krenule da otiču.

Nemojte slušati savete onih koji kažu da ne treba da pijete tečnost jer to doprinosi stvaranju otoka – to je potpuno netačno. Ako ne pijete dovoljno vode, opteretićete bubrege i napraviti još više problema – pijte koliko god ste žedni, a kada je toplo vreme, i malo više od toga, jer smanjena količina tečnosti ne utiče na otečene noge u trudnoći.

Trudite se da redovno vežbate – najbolje da šetate ili plivate. Izbegavajte slanu hranu, nemojte koristiti mnogo soli ni kada kuvae, a čuvajte se i mešanih začina u kojima ima mnogo soli. Što blaža hrana, barena ili kuvana na pari, što manje prženog i pohovanog.

Nakon porodjaja će otoci polako nestajati, kako se vaše telo bude oslobadjalo viška nakupljene tečnosti, a vi ćete to možda primetiti kao obilno znojenje i učestalo mokrenje.

Grčevi u nogama kod trudnica

Razgovarajte sa lekarom o tome da li je potrebno da uzimate kalcijum i magnezijum, a svakako unosite namirnice bogate ovim mineralima. Tokom dana nosite posebne čarape za trudnice, a kad god možete podignite noge kada sedite.
Kada se razvije grč, ispravite nogu i savijte članak, povlačeći nožne prste ka sebi. Nekada pomaže i masaža stopala i listova, nakon što ste ih držali u slanoj vodi.

Trnjenje ruku

Ako vam se to dešava posle budjenja, vodite računa o položaju tokom spavanja – nemojte ležati na rukama i nemojte ih držati visoko zabačene iznad glave. Kada se probudite, radite male vežbe – otvarajte i zatvarajte dlanove, stiskajući ih u pesnicu, tako će se ruke brže prokrviti.
Ako i dalje imate osećaj trnjenja u rukama, konsultujte se sa lekarom o eventualnom započinjanju terapije vitaminom B6, tri puta dnevno, ali to svakako nemojte raditi na svoju ruku.