Karlična prezentacija ploda

Koje vrste karlične prezentacije postoje? Zašto beba kreće karlicom? Koja je najčešća prezentacija?

Većina beba se na kraju trudnoće okrene tako da im glavica prednjači i tako izlaze napolje. U oko 5% slučajeva beba nije u tom položaju nego se okrene karlicom ili nogama ka dole i kaže se da prednjači karlica ili zadak.

Postoje tri vrste takve prezentacije:

  1. prava karlična prezentacija – prvo izlazi guza, noge su ispružene ispred tela, stopala blizu glave – ovo je najčešća karlična prezentacija.
  2. kompletna karlična prezentacija – guza je u porodjajnom kanalu. Noge su savijene u kolenima, a stopala blizu guze.
  3. prezentacija nogicama ili nekompletna karlična prezentacija – jedna ili obe noge su ispružene i izlaze prve, a za njima sledi guza i ostatak tela, a na kraju glavica.

U više od 50% slučajeva ne može se naći razlog zašto je beba okrenuta karlicom, ali je ovo stanje češće kod prevremenih porođaja, kod žena koje su imale mnogo porođjaja, kod višeplodnih trudnoća, kod trudnoća kod kojih je povećana ili smanjena količina plodove vode, te u slučajevima anomalija materice, mioma ili anomalija bebe.

U većini slučajeva se trudnoća sa karličnom prezentacijom završava planiranim carskim rezom kod prvorotki, ali ako se dođe sa već odmaklim porođajem ili se radi o drugorotkama i odluči se za vaginalni porođaj, postoji posebna pomoć kod porođaja, gde iskusni lekar akušer pomaže bebi da izađe tako što je pridržava i okreće i tako olakšava izlaz prvo guze i tela, potom glavice.