Koža i sluzokoža u trudnoći – najčešća pitanja i odgovori

Kako se menja kvalitet kože u trudnoći? Da li je suvoća normalna? Šta ako svrbi?

1. Izmenio mi se kvalitet kože u trudnoći – suvlja je i svrbi. Da li je to opasno?

Nije opasno, nekada se tip kože izmeni tokom trudnoće – normalna koža postane suva ili dodje do stvaranja bubuljica, masna koža se normalizuje – sve je moguće. Obično se koža vrati na staro nakon trudnoće, kada nestanu i promene u njenoj boji, kao što su mrlje po licu i crna linija na stomaku, hiperpigmentacija pupka i ostale izmene.

Da biste izbegli da se promene u boji kože jako vide, izbegavajte sunčanje, stavljajte visok zaštitini faktor i nosite šešir, a kožu koja se izmenila negujte kako to trenutna situacija nalaže.
Ako je postala suvlja, zbog čega hoće i da svrbi, više je hranite, izbegavajte upotrebu sapuna, mažite se i nekoliko puta dnevno. Ako jako svrbi, recite to svom lekaru, jer je možda potrebno da se urade dodatna ispitivanja koja će više reći o stanju organizma, posebno jetre i žučne kese.

Stalno me svrbi celo telo. Počne od stomaka i širi se svuda. Zašto se to dešava, da li je opasno i kako mogu da smanjim svrab?

S obzirom na to da je materica sve veća, rasteže se i koža na prednjem trbušnom zidu, što kao rezultat može da ima svrab. Izolovani svrab kože na stomaku nije opasan a možete ga smanjiti redovnim mazanjem neutralnih krema ili krema napravljenim baš za trudnice nekoliko puta dnevno, a posebno nakon tuširanja, kada se koža isušuje.
Ako se svrab javlja po celom telu, obavezno to kažite lekaru, jer to može biti znak nekih poremećaja u funkciji jetre, pa je potrebno uraditi određena ispitivanja.

U poslednje vreme su mi dlanovi crveni i topli. Da li je to opasno?

Ne, to je posledica izmena u vašim krvnim sudovima – povećan je protok kroz kožu i zato su dlanovi crveni i topli.

Zašto mi je stalno toplo?

Ubrzava vam se metabolizam i stvara se veća količina toplote, a krvni sudovi, posebno oni u koži, šire se da prime veću količinu krvi. Nema potrebe da se zabrinjavate, ali je praktično da nosite višeslojnu odeću, tako da kad krenu talasi toplote, možete da skidate jedan po jedan sloj odeće.

Krvare mi desni. Da li je to normalno i šta da radim?

Krvarenje desni i sluzokože nosa je često u trudnoći, zbog dejstva progesterona koji utiče na oticanje sluzokože i lako povređivanje.
Perite zube bar dva puta dnevno, redovno upotrebljavajte konac za čišćenje zuba, a idite kod stomatologa bar jednom u svakom trimestru trudnoće. Na taj način ćete preduprediti ozbiljnije kvarove, a on će odrediti i da li su vam potrebne neke dodatne intervencije i da li je krvarenje desni posledica trudnoće ili je potrebno da i on reaguje.
Ako su vam potrebne neke popravke zuba, nema potrebe da trpite bol – lokalna anestezija za opravku zuba je dozvoljena u trudnoći.

Imam problema sa sekretom – više ga ima nego pre trudnoće, ali drugih tegoba nemam – nije pojačanog mirisa i ne svrbi. Da li da ga lečim?

Nešto pojačan sekret je u trudnoći normalna pojava i ako nema drugih simptoma – neprijatnog mirisa, svraba, crvenila i pečenja, nema potrebe za terapijom. Ako vam jako smeta, lekar će vam verovatno uraditi bris na čistoću sekreta ili bakteriološki pregled brisa vagine, pa će se onda videti da li vam je potrebna neka terapija.
Nemojte raditi ispiranje vagine, za to nema potrebe nikada, pa ni u trudnoći, samo možete izmeniti vaginalnu floru i napraviti problem. Ako sekret postane gust i beličast, velike i male usne budu crvene i javi se intenzivno crvenilo i svrab, moguće je da imate gljivice, koje se često javljaju u trudnoći. Njih treba lečiti, i za to se javite vašem lekaru.
Bilo kakav sukrvav sekret ili sveža krv je razlog za momentalno javljanje lekaru.