Molarna trudnoća – uzrok, simptomi i terapija

Šta je molarna trudnoća? Koji su znaci i simptomi molarne trudnoće?

Molarna trudnoća predstavlja retku komplikaciju trudnoće, koja nastaje zbog patološkog rasta trofoblasta – buduće posteljice.

Postoje dva tipa – kompletna i parcijalna mola. Kod kompletne mole ne dolazi do razvoja ploda, a posteljično tkivo raste i umnožava se stvarajući multicističnu formaciju u vidu grozda odakle potiče i naziv grozdasta mola. Kod parcijalne mole u početku se plod razvija ali kasnije dolazi do njegovog prestanka razvoja, te do pobačaja. Kod parcijalne mole je deo posteljice normalan.

Uzrok molarne trudnoće

Uzrok je genetske prirode, neadekvatnog broja genetskog materijala. Nije jasno zašto dolazi do ove izmene, a faktori rizika su godine starosti (vrlo mlade ili starije trudnice), kao i prethodna molarna trudnoća.

Simptomi molarne trudnoće

U početku se razvija kao i normalna trudnoća i simptomi koji prate normalnu trudnoću se viđaju i kod molarne trudnoće. U kasnijem toku može doći do pojave krvarenja, mnogo izraženija jutarnja mučnina i povraćanje kao i otok trbuha uz pojavu bolova i težine u trbuhu.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, laboratorijskog pregleda, ginekološkog pregleda, kao i ultrazvuka koji je najvažniji za dijagnozu.

Može doći do komplikacija u kasnijem stadijumu – skoka krvnog pritiska, preeklampsije, anemije ili ubrzan rad štitne žlezde.

Kakva je terapija?

Terapija podrazumeva završavanje trudnoće kiretažom i slanje materijala na patohistološke preglede radi potvrde dijagnoze.

Nakon intervencije obavezno je praćenje koncentracije humanog horionskog gonadotropina u krvi sledećih šest meseci, zbog mogućnosti zaostatka molarnog tkiva i njegovog daljeg rasta, i posledičnog razvoja gestacijskog trofoblastnog tumora.