Najčešća pitanja o grudima i mokrenju u trudnoći

Šta sa bolnim grudima? Zašto često mokrim? Kako izbeći urinarne infekcije? Otkud nevoljno mokrenje?

1. Od kako sam trudna, grudi su mi jako osetljive. Šta da radim?

Treba da nosite grudnjak koji odgovara vašim grudima tokom trudnoće – verovatno vam treba veći nego do sada, a i to sa širokim bretelama koje mogu da nose težinu grudi.
Obavezno treba da bude od prirodnog materijala i gladak iznutra, bez čipke i ukrasa, jer će na taj način i bradavice biti zaštićene. Ukoliko krene kolostrum u drugom delu trudnoće, to je normalna aktivnost hormona i ne treba das vas zabrinjava, samo u grudnjak umetnite posebne zaštitnike, da zaštitite odeću.
Problemi sa grudima u trudnoći

2. Zašto mi se mokri jako često a nikad ne mokrim mnogo?

Često mokrenje je rezultat rasta materice i pritiska na mokraćnu bešiku pa imate osećaj da vam se stalno mokri, a realno ne proizvodite više mokraće. Kada trudnoća malo odmakne, i materica se popne više u trbušnoj duplji, biće vam lakše, ali kada budete u trćem trimestru, taj osećaj se ponovo vraća.

3. Zašto imam česte urinarne infekcije?

Trudnoća je stanje u kome su česte urinarne infekcije zbog dejstva hormona i pritiska materice. Kad imate simptome, proverite sediment urina, a ako ima bakterija, uradite urinokulturu i antibiogram, ako ima bakterija potrebna je odgovarajuća antibiotska terapija.
Savetuje se unos velike količine tečnosti, čaja od brusnice, češće mokrenje. U slučaju da se započne odgovarajuća antibiotska terapija, ne zaboravite da uzimate probiotik i vaginalete zbog mogućih nuzefekata antibiotika.

4. Zašto mi nevoljno otiče urin kada se nasmejem ili potrčim?

Nevoljno oticanje urina tokom trudnoće je često, zbog opuštanja mišića i pritiska na karlično dno.
Ne zaboravite da radite Kegelove vežbe da biste ojačali mišiće dna karlice i predupredili nastavak problema posle porođaja. Za početak ih radite tokom mokrenja – prekinite mlaz tokom mokrenja, pa ponovo pustite i tako naizmenično dok ne naučite da kontrolišete mišiće. Kada to naučite, Kegelove vežbe možete da radite stalno, a najmanje tri puta dnevno po nekoliko minuta.