Umor u trudnoći i poteškoće sa disanjem

Zašto se javllja otežano disanje? Što nekad ne može da se nadiše? Zašto često osećaj umora?
Nekad imam osećaj da ne mogu da se nadišem dovoljno. Da li je to normalno?

Osećaj da se „ne može dovoljno nadisati” nije redak u trudnoći, ali treba da to spomenete vašem lekaru, s obzirom da, ako to traje duže ili vam pričinjava problem, nekada morate da konsultujete i kardiologa.
Pazite na težinu i obratite pažnju na to kako se držite – ispravite kičmu i držite se pravo, posebno kada sedite.

Imam utisak da dišem brže nego pre trudnoće. Zašto?

Pluća se prilagodjavaju posebnim potrebama tokom trudnoće. Pošto se ubrzava metabolizam, proizvodi se više ugljen dioksida koji se mora izbaciti preko pluća. Istovremeno, povećava se količina kiseonika koji vaše telo unosi i povećava se kapacitet pluća – pošto se više udiše i izdiše, mora se i brže disati.

Da li je normalno što nekad ne mogu da udahnem duboko?

Normalno je da nekad imate osećaj da ne možete da dovoljno duboko udahnete. Razlog tome je to što vam materica sa bebom postaje velika i širi se na gore, pritiskajući dijafragmu i pluća, što otežava duboko disanje. Progesteron, s druge strane, ubrzava disanje, pa i zato možete imati osećaj da vam se tempo disanja poremetio.

Zašto sam stalno umorna?

Telo tokom trudnoće radi mnogo više nego van trudnoće i zbog povećanih potreba organizma, ubrzava se metabolizam. Normalno je da osećate umor u trudnoći i da se, uopšte uzevši, lakše umarate. Odmarajte se više tokom dana, pokušajte da se krećete na svežem vazduhu, a kada pre nego što legnete da spavate istuširajte se mlakom vodom i opustite se.
Koristite svaki slobodan momenat da sednete, odahnete i podignete noge i prepustite nešto od obaveza i drugima… Naravno, umor koji osećate može da potiče i od malokrvnosti, pa je potrebno da na to skrenete pažnju svom lekaru i da proverite stanje svoje krvne slike.

Imam utisak da mi se promeni ritam otkucaja srca i da mi srce povremeno “preskoči”. Da li je to opasno?

Ako vam se to desi samo s vremena na vreme, nema potrebe da se brinete. Ali, ako vam se događa često, ne možete da se nadišete kad se to dešava ili imate bol u grudima, obavezno se što pre javite lekaru.