Vežbanje u trudnoći: Preporučljivo ili ne?

Koje su vežbe za prvi i drugi trimestar, a koje vežbe smeju da se rade u trećem trimestru i do kada?

U drugom stanju ste, i imate dilemu da li treba da nastavite sa vežbanjem i u kojoj meri? Pročitajte savete stručnjaka u vezi sa fizičkom aktivnošću u trudnoći.

Prvi trimestar

U ovom periodu ne morate da značajno menjate svoje navike u vezi sa šetnjom, jedino treba da nabavite odgovarajuće cipele koje će vašim nogama pružiti potreban oslonac. Ako je napolju toplo i vlažno, poptuno izostavite šetnju da biste izbegli povišenje telesne temperature. Iako ne postoje dokazi o štetnosti po ljudska bića, neka istraživanja na životinjama pokazuju da povišenje telesne temperature može izazvati oštećenje ploda. Prema podacima Američkog koledža za akušerstvo i ginekologiju vaša telesna temperatura (izmerena ispod pazuha) posle vežbanja ne sme biti viša od 380C.

Drugi trimestar

Vaš korak sada može postati nespretniji, zato obratite pažnju na položaj tela dok hodate, da biste izbegli povrede leđa. Glavu držite pravo, dignite bradu, kukovi neka budu u liniji ramena da biste izbegli naginjanje unazad, i gledajte ispred sebe. Rukama dodatno uspostavite ravnotežu, a na taj način i pojačavate vežbanje.

Treći trimestar

Ne menjajte svoje navike koliko god je to moguće. Sa obzirom da ne vidite vrhove svojih prstiju na nogama, izbegavajte planinarenje ili bilo koji neravan teren koji bi vas mogao izbaciti iz ravnoteže. Vežbe sada treba da budu lakše i da vas što manje umaraju. Najviše će vam prijati šetnja i plivanje.
Vožnja bicikla je dobra alternativa za žene kojima je teško da pešače tokom trudnoće, ali pre no što počnete sa vožnjom bicikla, potrebno je da konsultujete lekara.

Što god da izaberete da radite tokom trudnoće, radite redovno i imajte na umu da ne preterujete.
Ako niste vežbali pre trudnoće, razmislite o tome da počnete pre nego što ostanete u drugom stanju, jer trudnoća nije momenat u kome treba da idete na strogu dijetu ili da počnete sa intenzivnim vežbanjem.
Ako ste početnik, vežbajte tri puta nedeljno, 15-20 minuta. Ako ste u dobroj kondiciji i vežbali ste i pre trudnoće, možete da nastavite, ali smanjite intenzitet i nemojte vežbati suviše često.