Zašto je važan preventivni pregled prostate?

Šta podrazumeva preventivni pregled prostate? Kada se radi? Kako odložiti pojavu tegoba?

Karcinom prostate je najčešće maligno oboljenje kod muškaraca, posebno zloćudno jer u ranim fazama nema nikakvih simptoma i tegoba. Kada se simptomi jave, bolest je već u poodmakloj fazi.

Stoga je veoma važan preventivni pregled prostate, kao jedini način za rano otkrivanje bolesti. Ukoliko se karcinom prostate otkrije u ranom stadijumu bolesti i preduzmu odgovarajuce terapijske mere moguce je potpuno izlecenje. Urolozi preporučuju da se prvi pregled urologa vezan za prostatu nacini sa 40 godina, dok se redovni godišnji pregledi savetuju muškarcima starijim od 50 godina.

Preventivni pregled podrazumeva analizu antigena specifičnog za prostatu (PSA), pregled prostate kao i ultrazvucnu dijagnostiku. Kako PSA nije specifičan pokazatelj prisustva tumora, te ne postoji granična vrednost, urolog će redovnim praćenjem vrednosti PSA  moći da utvrdi da li postoji povišen rizik za prisustvo zlocudne bolesti. Ultrazvucnim pregledom odredjuje se veličina prostate, tip rasta kao i stanje mokraćne besike.

Prilikom pregleda dobijaju se informacije i o eventualnom postojanju uvecane prostate, stanja koje je neminovno prisutno posle pedesete godine zivota, a uzrokuje citav niz tegoba vezanih za mokrenje. Ukoliko pacijent ignorise tegobe, dolazi do poremecaja funkcije besike, stanja koje se veom tesko leci.

Kako praktično svi muskarci stariji od pedeset godina imaju probleme sa prostatom, neophodno je da konsultujete urologa kako biste odgovarajucim promenama u ishrani i nacinu zivota odlozili pojavu simptoma.