Prostatektomija – kako lečiti posledice?

Prostatektomija je delimično ili potpuno hirurško uklanjanje prostate koje se radi kada postoji benigno uvećanje (hiperplazija) prostate ili karcinom prostate. Ovaj zahvat je vrlo delotvoran i na njega se odlučuje nakon iscrpnog savetovanja sa lekarom i procene opcija koje postoje, ali je isto toliko važno i kako smanjiti rizike od potencijalnih neželjenih posledica, odnosno same neželjene posledice koje se mogu javiti nakon operacije. 

Oporavak posle prostatektomije

Oporavak posle prostatektomije traje obično 6 do 8 nedelja. Prvih nekoliko dana oporavak je u bolnici, a nakon toga se nastavlja u kućnim uslovima.

PSA posle prostatektomije

PSA vrednosti posle prostatektomije su obično ekstremo niske već oko mesec dana nakon operacije – obično niže od 0.01 ng/ml.

Seks posle radikalne prostatektomije

Sa seksualnim odnosima se može početi nakon perioda oporavka. U neki slučajevima se može desiti da dođe do prolazne erektilne disfunkcije, a u nekim problem može da perzistira.

Erektilna disfunkcija nakon prostatektomije

Do erektilne disfunkcije nakon prostatektomije dolazi zbog mogućeg oštećenja nerava tokom hirurškog zahvata, što utiče na krvotok u penisu, smanjujući mogućnost postizanja i zadržavanja erekcije. Ovaj problem kao posledicu ima nezadovoljstvo kako pacijenta, tako i partnera, što potencijalno može da utiče na emotivni odnos.

Jedan od neinvazivnih metoda za terapiju erektilne disfunkcije nakon prostatektomije je terapija magnetnom stolicom – IntimaWave. Magnetna stolica radi tako što magnetni talasi prodiru kroz odeću do dubokih tkiva perineuma – međice, gde deluju na tkivo tako što povećavaju dotok krvi u ciljne organe, utiču na poboljšanje funkcije nerava i samim tim na smanjenje problema erektilne disfunkcije. U kliničkim studijama koje su rađene kod pacijenata koji su imali prostatektomiju, IntimaWave terapija magnetnom stolicom je značajno popravila erektilna funkciju kod 70% ispitanika. 

Terapija je potpuno neinvazivna – sedi se u magnetnoj stolici oko pola sata, potpuno obučen, dok se magnetni talasi isporučuju u međicu. Ne boli, terapija je čak vrlo prijatna, a jačina se modifikuje individualno, u zavisnosti od osetljivosti i potreba pacijenta. 

Urinarna inkontinencija – nekontrolisano mokrenje nakon prostatektomije

Urinarna inkontinencija predstavlja jednu od najčešćih postoperativnih komplikacija koja može biti veoma neprijatna za pacijenta i znatno umanjiti kvalitet života – zahteva svakodnevno nošenje uložaka i pelena što može značajno uticati na samopouzdanje pacijenta, pa čak i dovesti do depresije. Do nje dolazi zato što se na dnu bešike, oko mesta gde se nalazi početak uretre nalazi zalistak koji ima funkciju ventila i služi da blokira curenje urina iz bešike u uretru. Njegov rad se može svesno kontrolisati i kad radi normalno, osoba ne gubi urin – kontinentna je. Kad se ukloni prostata ovaj ventil ili neki njegov deo mogu takođe biti odstranjeni, što može dovesti do inkontinencije – nevoljnog odlaženja urina.

Drugi mehanizmi koji kontrolišu voljno uriniranje su mišići karličnog dna – perineuma, koji mogu oslabiti kao posledica operacije i dodatno dovesti do inkontinencije.

Lečenje posledica prostatektomije

Terapija i vežbanje mišića perineuma može biti izuzetno efektivan vid lečenja urinarne inkontinencije ukoliko se sa njim počne na vreme. Pacijentima koji su imali radikalnu prostatektomiju kojom je uklonjen i deo uretre koji izaziva urinarnu inkontinenciju se preporučuje da počnu sa perinealnom fizioterapijom mesec dana nakon operacije.

Pored vežbi mišića, lekari i fizioterapeuti specijalizovani za lečenje urinarne inkontinencije mogu koristiti i nekoliko drugih metoda kojima se mogu povećati brzina i snaga kontrakcije mišića. Ove metode su:

  • Funkcionalna električna stimulacija – slab električni napon povećava snagu i brzinu kontrakcije mišića karličnog dna. U anus se ubacuje sonda u kojoj se stvara električni napon i ona indukuje kontrakciju mišića.
  • Biofidbek – uređajem se meri snaga kontrakcije mišića karličnog dna tako što se aparat stavi na međicu, rade se vežbe u različitim položajima, a aparat meri da li i koliko se dobro kontrahuju mišići. Na taj način se pacijent uči pravilnim kontrakcijama.
  • Magnetna stimulacija mišića međice – najjednostavnija i najprijatnija, a vrlo efikasna metoda – radi se u magnetnoj stolici IntimaWave. Pacijent sedi u magnetnoj stolici oko pola sata, potpuno obučen, a magnet u njoj indukuje kontrakcije mišića, na taj način jačajući mišiće, ali i stimulišući oslobađanje faktora rasta i indukciju stvaranja novih krvnih sudova čime se oporavlja tkivo. Savetuje se 10 do 12 terapija koje nimalo nisu bolne, čak su vrlo prijatne. 

Ne mora se čekati da do problema erektilne disfunkcije i nevoljnog oticanja urina dođe – kada lekar kaže da je rana zarasla i da se može početi sa fizikalnom terapijom može se odmah krenuti i sa terapijom magnetnom stolicom. Jer – bolje sprečiti nego lečiti – ne treba čekati da dođe do problema, prevencija je uvek efikasnije rešenje.