Hronični prostatitis: Najnovije metode lečenja

Prostatitis spada u inflamatorne bolesti prostate čija je glavna karakteristika upala tkiva prostate. Upala prostate predstavlja vrlo često i značajno oboljenje koje pogađa 10-15% odraslih muškaraca. Prostatitis je najčešći razlog posete urologu pacijenata mlađih od 50 godina. 

Vrste prostatitisa

Prema uzroku, kliničkoj slici kao i dužini trajanja tegoba prostatitis se deli na akutni i hronični prostatitis

Prema Nacionalnom Institutu Zdravlja prostatitis se deli u 4 grupe: 

  1. akutni bakterijski 
  2. hronični bakterijski
  3. hronični nebakterijski tj. Sindrom hroničnog pelvičnog bola
  4. asimptomatski inflamatorni. 

Najčešći oblik upale prostate je hronični nebakterijski prostatitis. Različiti faktori mogu biti incijatori ili uzročnici upalnog procesa u prostati kao što su – bakterijska infekcija, hemijska iritacija, poremećaji mokrenja i pražnjenja bešike, neuromusklarni poremećaji, vraćanje odnosno refluks mokraće kroz prostatične kanale kao i imunološki poremećaji. Hronični prostatitis predstavlja u suštini klinički sindrom kod kojeg tegobe traju minimum 3 meseca a karakteriše se nespecifičnom i varijabilnom kliničkom slikom. 

Simptomi prostatitisa

Najčešće se pacijenti žale na nejasno lokalizovan bol u maloj karlici, donjem delu stomaka, testisima, međici ili donjem delu leđa. Bol je često praćen različitim tegobama sa mokrenjem kao što su učestalo i otežano mokrenje, slabiji mlaz, noćno mokrenje. Upadljivo je to što težina tegoba varira u toku vremena i nekada se smenjuju simptomatski i asimptomatski periodi. 

Kako se postavlja dijagnoza prostatitisa?

Dijagnoza se postavlja na osnovu detaljno uzete anmneze, fizikalnog pregleda, digitorektalno pregleda prostate, laboratorijskim analizama krvi i urina, određivanje PSA (Prostatic Specific Antigen), takozvanog testa 4 čaše, ultrazvukom bešike i prostate sa merenjem rezidualnog urina. U nejasnim slučajevima treba dopunskim radiološkim pretragama isključiti druge uzroke hroničnog bola u karlici.

Važno je istaći da stanje kao što je hronični prostatits ima značajan uticaj na kvalitet života jer hronične i izražene tegobe remete i ograničavaju pacijente u svakodnevnim životnim aktivnostima. Vrlo je važno postaviti tačnu dijagnozu i odrediti tip prostatitisa jer na osnovu toga se može primeniti adekvatna terapija. 

Prostatitis – Lečenje

Lečenje hroničnog nebakterijskog prostatitisa tj. sindroma hroničnog karličnog bola je zahtevno i dugotrajno i uključuje brojne terapijske opcije kao što su antibiotska terapija, primena alfa adrenergičkih blokatora i inhibitora 5 alfa reduktaze, antiinflamtornih lekova koji opuštaju mišiće karličnog dna. 

Međutim, neretko ovaj vid konvencionalne i konzervativne terapije je dugotrajan i ne daje adekvatne rezultate te vodi ka nezadovoljstvu i anksioznosti kod pacijenata. Danas postoje savremene terapijske metode kao što je upotreba magnetne stolice kao i akustičnih talasa niskog inteziteta (LiSWT). Magnetna stolica je neinvazivni metod koji koristi magnetne talase koji prodiru do tkiva prostate gde smanjuju upalu, poboljšavaju cirkulaciju prostate i stimulišu prirodne procese reparacije tkiva

Dobrobiti terapije magnetnom stolicom u terapiji hroničnog prostatitisa su višestruki – smanjenje bola, poboljšanje mokrenja  i seksualne funkcije.  Terapija je potpuno neinvazivna i sigurna, bez neželjenih efekata. 

Kako se odvija lečenje prostatitisa magnetnom stolicom?

Terapija se sprovodi tako što pacijent sedi obučen u magnetnoj stolici oko pola sata i oseća se blago dejstvo magnetnih impulsa. Sam pacijent određuje do kog nivoa jačine magnetnih impulsa se ide spram subjektivnog osećaja. 

Savetuje se 10-12 terapijskih seansi na svaki drugi dan ili dva puta nedeljno, a posle se ponavljaju spram tezine tegoba, kliničke slike i želje pacijenta. 

Još novih metoda lečenja prostatitisa

Jedan od najnovijih metoda lečenja je i upotreba akustičnih udarnih talasa niskog inteziteta (Low intesity Shock Wave Therpy – LiSWT). Iako sam naziv metode asocira na neku invazivnu proceduru, ova metoda je naprotiv apsolutno bezbedna, efikasna i bez neželjnih efekata. Funkcioniše na principu emitovanja akustičnih talasa velike gustine a male snage koji prodiru dubinski do tkiva prostate izazivajući bolju prokrvljenost i oksigenaciju prostate, smanjenje kongestije kao i pozitivno i ubrzavajuće dejstvo na procese regeneracije i reparacije tkiva

Inovativna LISWT terapija se primenjuje prislanjanjem i postepenim pomeranjem uređaja po površini međice (prostora između testisa i anusa) koji emituje blage impulse i prodire do prostatičnog tkiva. Jedan terapijski tretman traje 20 do 30 minuta. Većina muškaraca oseća poboljšanje već nakon prvih tretmana, dok se maksimalan efekat postiže nakon završetka lečenja. 

Ovaj vid terapije se može potpuno bezbedno koristiti u kombinaciji sa magnetnom stolicom i na taj način postiže uspešnost lečenja u preko 95% slučajeva. Važno je istaći da pravovremena i tačna dijagnoza, personalizovani pristup svakom pacijentu ponaosob kao i primena adekvatne terapije ima izuzetan značaj u lečenju hroničnog prostatitisa i hroničnog bola u karlici.