Analni apsces

Šta je analni apsces? Gde se nalazi? Koji su simptomi? Kako se leči?

Analni apsces je bolno stanje kod koga dolazi do razvoja lokalizovane nakupine gnoja u tkivima oko anusa (čmara) i u zidu samog analnog kanala. Najčešći tip je perianalni apsces. Može se javiti kao crveni otok, a ako je u dubljim delovima creva ne mora se videti spolja, mada je taj tip ređi. 

Uzrok analnog apscesa

Razvija se u situacijama povrede sluzokože i sledstvene infekcije folikula dlake, može se javiti kod Kronove bolesti i u situacijama smanjenog imuniteta – kod bolesnika na imunosupresivnoj terapiji i sa sindromom stečene imunodeficijencije (SIDA).

Neki od uzroka mogu biti i:

  • analna fisura
  • začepljene anlane žlezde 
  • dijabetes
  • lekovi (prednizolon).

Simptomi i eventualne komplikacije analnog apscesa

Manifestuje se bolom, otokom i temperaturom, nekad oticanjem gnoja. Duboki analni apscesi mogu biti povezani sa groznicom, temperaturom i malaksalosti.

Kod oko polovine ljudi kod kojih dođe do pojave analnog apscesa doći će do razvoja komplikacije – analne fisure – malog tunela koji predstavlja vezu između procesa i kože. U nekim slučajevima fistula može da dovede do stalnog dreniranja procesa, a ako se spoljni izlaz zatvori, rezultat može biti stalno ponavljanje analnog apscesa.

Terapija

Leči se antibioticima i manjom hirurškom intervencijom.