Benigna oboljenja dojki

Benigna oboljenja dojki obuhvataju različite promene u tkivu dojke. Umeju da budu manje ili više bolna, a kada se prvi put napipaju i da zabrinu,  ali kada se isključi malignitet potrebni su samo redovni pregledi i praćenje i nema potrebe za zabrinutošću. Važno je edukovati se kako se prate samoporegledom kao i razumeti zašto dolazi do promena i kako se mogu menjati tokom ciklusa, te kada i kako ih pratiti.

 

Benigne promene na dojkama

 

  1. Fibrocistične promene: Ovo je najčešće benigno stanje dojki koje karakteriše prisustvo cista (sakupljanje tečnosti) i čvorova (fibroznih promena).  Ove promene mogu izazvati bol i osetljivost dojki, posebno u drugoj polovini menstrualnog ciklusa.
  2. Fibroadenomi: Čvrsti, okrugli, pokretni tumori koji su najčešći kod mlađih žena. Fibroadenomi su obično bezbolni i mogu rasti pod uticajem hormona.
  3. Intraduktalni papilomi: Benigne lezije koje se nalaze unutar mlečnih kanala dojke, blizu areole. Iako su uglavnom bezbolni, mogu izazvati pojavu iscetka iz bradavice – a ako se iscedak pojavi, OBAVEZNO se javiti lekaru.
  4. Lipomi: Benigni tumori masnog tkiva koji se mogu pojaviti bilo gde u telu, uključujući i dojke. Lipomi su mekani na dodir i obično ne izazivaju bol.
  5. Traumatska liponekroza: Ovo stanje nastaje kada se u dojci formira ožiljak ili grumen tkiva kao rezultat povrede.
  6. Mastitis: mastitis nije tumor nego upala dojke koja se najčešće javlja kod dojilja ali se nekad javlja I van dojenja, kada se začepe mlečni kanalići. Treba se javiti lekaru radi procene potrebe dobijanja terapije.
  7. Adenozna hiperplazija: Ovo je stanje u kojem postoji proliferacija žlezdanog tkiva dojke.
  8. Duktalna ektazija: Ovo stanje se karakteriše širenjem i zadebljanjem zidova mlečnih kanala, često praćeno zelenkastim ili crnim iscetkom iz bradavice – ako se pojavi BILO KAKAV ISCEDAK OBAVEZNO se javiti lekaru!

Većina benignih oboljenja dojki ne zahteva specifično lečenje osim ako ne izazivaju simptome ili zabrinutost. U nekim slučajevima, lekar može preporučiti praćenje, biopsiju ili operaciju kako bi se isključilo maligno stanje i smanjili simptomi. Važno je redovno vršiti samopreglede dojki i obavljati redovne ultrazvučne preglede prema preporukama lekara, kako bi se rano otkrila bilo koja promena.