Gestacijski dijabetes

Kako se dijagnostikuje gestacijski dijabetes? Kakva se ishrana savetuje?

Gestacijski dijabetes je vrsta šećerne bolesti koja može da se razvije, ili prvi put uoči, tokom trudnoće. Ovaj „privremeni“ dijabetes javlja se kod trudnica čije telo ne uspeva da proizvede dovoljnu količinu insulina koja može da obezbedi normalan nivo šećera u krvi. Bez dovoljno insulina, koji je odgovoran za sprovođenje glukoze u ćelije, telo ne može da metaboliše šećere i ugljene hidrate i u krvotoku se nagomilava glukoza. Ovo se naziva hiperglikemija (povišen šećer) i utiče na mamu i bebu. Gestacijski dijabetes obično se dijagnostikuje nakon 24. nedelje trudnoće, mada može i ranije, a prolazi u roku od šest nedelja nakon porođaja.

Simptomi gestacijskog dijabetesa

Ne postoje jasni znaci niti simptomi. Većina žena određene simptome (povećanu žeđ, učestalo mokrenje, nesnosnu glad…) pripisuje drugom stanju, pa tek na kontroli otkrije da ima gestacijski dijabetes.

Koje analize uraditi?

Preporuka je da se kod svih trudnica rutinski kontroliše nivo šećera u krvi, od prve kontrole kod lekara, te da se između 24. i 28. nedelje uradi test opterećenja glukozom − da bi se videlo kakav je odgovor organizma na njega. Kod onih žena kod kojih postoje faktori rizika za razvijanje ovog poremećaja, test opterećenja glukozom radi se i ranije.

Šta je rešenje?

Kod većine žena sa gestacijskim dijabetesom, uz adekvatnu dijetu i redovne kontrole, nema opasnosti ni po trudnicu ni po bebu. Međutim, kod žena kod kojih ne može da se reguliše nivo šećera dijetom i fizičkom aktivnošću, uvodi se insulin − da bi se izbegle komplikacije. Kako bi se pratilo stanje bebe i količina plodove vode, ultrazvučni pregledi rade se češće nego inače. Savetuje se ishrana sa niskim sadržajem šećera i ugljenih hidrata, kao i kontinuirana i umerena fizička aktivnost, uz redovne kontrole šećera u krvi.