Kako se radi samopregled testisa?

Promene na testisima su veoma lako dostupne zbog samog položaja testisa, te se stoga savetuju samopregledi testisa koji imaju za cilj da otkriju određena patološka stanja – pre svega tumore testisa. 

Ove promene se javljaju najčešće u mlađem životnom dobu, do 40. godine života. Zahtevaju ranu dijagnostiku i lečenje jer prognoza i stepen izlečenja zavise direktno od stadijuma u kojem je bolest dijagnostikovana. Pored ovoga predstavljaju vrstu tumora koji se dobro leči – ukoliko se dijagnostikuje u pravom trenutku. 

Kako se radi samopregled testisa?

Najčešće se samopregled testisa obavlja tokom tuširanja, kada je koža skrotuma opuštena.

Prilikom samopregleda testisa pokušavamo da ustanovimo postojanje neravnina i čvorića koji mogu ukazivati na postojanje tumora. Rukom se prelazi preko površine testisa, blagim pritiskom, prekrivajući celu površinu testisa. 

Površina testisa je glatka, bez neravnina i čvorića, meke, elastične konzistencije, bez bolnih delova. U zadnjem delu testisa nalazi se struktura koja se zove epididimis, te se ona takođe može uočiti prilikom samopregleda. 

Pregled treba obaviti jednom u tri meseca. 

Šta ako se uoči promena?

Ukoliko uočite promene na strukturama koje se nalaze u skrotumu, neophodno je da se javite urologu radi dalje dijagnostike.