Prerana ejakulacija – najčešći seksualni problem muškaraca

.

Prerana ejakulacija je seksualni poremećaj koji se javlja kod muškaraca, a karakteriše ga brzo i nekontrolisano ejakuliranje tokom seksualnog odnosa. Posledica prerane ejakulacije je psihološka – stvaranje problema u vezi zbog nezadovoljavajućih intimnih odnosa, frustracija, bes i smanjenje samopouzdanja koje može da dovede i do depresije, ali i fizička – smanjenje seksualnog zadovoljstva, što sve zajedno može uticati na kvalitet života. 

Nema nekog opšteg vremenskog okvira koji definiše šta je prerana ejakulacija – posle koliko vremena od započinjanja intimnog odnosa je “normalno” da dođe do ejakulacije – to svakako zavisi i od kvaliteta odnosa, stepena uzbuđenosti, učestalosti odnosa… ali, obično se smatra da se to događa ako muškarac ejakulira unutar dva minuta nakon penetracije. Vreme, naravno, može varirati od osobe do osobe i od situacije do situacije, i ne mora da znači ako se to događa retko i u posebnim situacijama, da poremećaj stvarno postoji.

Uzroci prerane ejakulacije

Ima mnogo uzroka koji mogu da doprinesu razvoju problema prerane ejakulacije – kako psiholoških, tako i fizičkih odnosno bioloških. Neki od psiholoških uzroka su anksioznost, stres, depresija, nisko samopouzdanje i strah od neuspeha. Fizički – biološki – uzroci obuhvataju poremećaje nervnog sistema, patološka stanja prostate i hormonski disbalans.

Lečenje prevremene ejakulacije

Lečenje prevremene ejakulacije nije jednostavno, ali je moguće – treba imati strpljenja.

Za početak, potrebno je isključiti fizičke uzroke – patološka stanja čijim izlečenjem može da se popravi i ovo stanje. Prvi korak je javiti se urologu koji treba da uradi detaljan pregled, kao i ultrazvučni pregled, uz uzimanje briseva, da se isključi infekcija. Ukoliko se dijagnostikuje neki problem potrebno je odgovarajuće lečenje. Za određene slučajeve postoje i lekovi koji regulišu nivo serotonina u mozgu.

Nekada je od pomoći nošenje kondoma koji smanjuju osetljivost, kao i skraćenje predigre.

Psihološka terapija uključuje psihoterapiju, tehnike disanja i vežbe mišića karlice.

Dakle, za početak – javite se svom urologu i naoružajte strpljenjem – stvari uvek mogu da se poprave.