Kako prepoznati i lečiti tumor testisa?

Koji su simptomi tumora testisa? Kako se ova bolest leči?

U pitanju su najčešće maligne promene u starosnoj dobi do 20 godina. Primećeno je da u poslednje vreme postoji neznatno povećana učestalost javljanja ovih tumora koji poreklo vode od germinativnog epitela. Tokom rasta ovih tumora može doći do formiranja više podvrsta. Ova vrsta promena predstavlja prototip tumorske promene koja se dobro leči.

Simptomi tumora testisa

Prvi simptomi se javljaju u zavisnosti od toga da li je u pitanju bolest koja je lokalizovana na testise ili je u pitanju oboljenje koje se proširilo na ostatatak organizma. Ukoliko je bolest lokalizovana na testise, prvi simptom je tvrda promena u testisu koja se lako napipa. Promena obično nije bolna i ima tvrdu konzistenciju. Ukoliko je u pitanju uznapredovala bolest, prvi simptom može biti uvećanje limfnih čvorova u trbuhu, simptom koji veoma često oteža dijagnostiku.

Koje analize su neophodne da bi se postavila dijagnoza?

Klinički pregled pri kojem se pažljivo pregledaju testisi predstavlja osnovu u dijagnostici koja se dopunjuje ultrasonografskim pregledom. Na ultrasonografskom pregledu mogu se uočiti i manje promene koje se ne mogu primetiti prilikom pregleda. Dopuna ovom dijagnostičkom algoritmu su tumorski markeri.

Šta je rešenje?

Ukoliko dijagnostika pokaže prisustvo tumora, neophodno je uklanjenje obolelog testisa. Nakon postavljanja patohistološke dijagnoze i urađene kompjuterizovane tomografije, donosi se odluka o eventualnoj hemioterapiji i drugoj operaciji kojom se uklanjaju limfni čvorovi iz trbuha.