Arterijska hipertenzija

Šta je arterijska hipertenzija? Šta o ovom stanju kažu statistike? Sa kojim sve kardiovaskularnim oboljenjima ono može biti povezano?

Arterijska hipertenzija je stanje kod koga je vrednost krvnog pritiska preko 140/90 mmHg. Od ovog stanja pati mnogo ljudi, smatra čak do 45% odraslih.

Sa starošću, hipertenzija je sve progresivnija, te se procenjuje da se više od 60% ljudi koji su prešli šezdesetu suočava sa njom. Kako se životni vek produžava, procenjuje se i da će broj hipertenzivnih osoba na globalnom nivou do 2025. godine porasti za 15-20%.

Povišen krvni pritisak vodeći je uzrok prevremene smrti, a oboljenja sa fatalnim ishodom koja su povezana za visokim krvnim pritiskom najčešće su ishemijska bolest srca, hemoragijski i ishemijski moždani infarkt.

Povišene vrednosti arterijskog pritiska ustanove se mrenjem pritiska kod kuće ili kod lekara i ako se desi da ih zabeležite u više navrata, važno je obratiti se karidologu na konsultaciju , a u cilju dijagnostike uradiće se EKG, postaviti holter i ehokardiografija

U slučaju da su potrebna dalja ispitivanja, lekar će ih planirati u skladu sa stanjem, a važno je pokušati izmeniti način života i životne navike – uvesti više kretanja, zdravo se hraniti, izbegavati stres i ako se dobije terapija, redovno je uzimati. 

Da biste bili sigurni u to da poštujete sva pravila prevencije, pročitajte 8 zapovesti za zdravo srce.