Šta je upala grlića materice i kako se leči?

Upala grlića materice, poznata i kao cervicitis, upalno je stanje grlića materice. Nastaje uglavnom kao rezultat infekcije, ali može biti i posledica drugih faktora.

Kako nastaje upala grlića materice?
  1. Infekcija: Najčešći uzrok upale grlića materice su bakterijske ili virusne infekcije. Najčešći uzročnici su bakterije poput Chlamydia trachomatis i Neisseria gonorrhoeae, ali i humani papiloma virus (HPV) mogu izazvati upalu.
  2. Trauma ili iritacija: Upala može biti rezultat fizičke traume (na primer, zbog seksualnog odnosa bez odgovarajuće lubrikacije) ili hemijske iritacije (npr. zbog upotrebe određenih hemijskih supstanci).
  3. Alergijske reakcije: Ponekad alergijske reakcije na kondome, spermicide ili druge hemikalije mogu izazvati upalu.
Simptomi upale grlića materice

Simptomi upale grlića materice mogu varirati, a neke žene možda neće ni primetiti simptome. Međutim, mogu se pojaviti sledeći znaci:

  • Iscedak: Obično je prisutan iscedak koji može biti različite boje, od bele do žute ili zelene, i može imati neprijatan miris.
  • Bol ili nelagodnost: Moguća je bol u donjem delu stomaka ili u predelu karlice, kao i nelagodnost tokom seksualnog odnosa.
  • Krvarenje: Ponekad može doći do krvarenja, posebno tokom ili nakon seksualnog odnosa ili nakon vaginalnog pregleda.
  • Povećana osetljivost: Grlić materice može postati osetljiv na dodir.
Kako se leči upala grlića materice?

Lečenje upale grlića materice obično uključuje terapiju antibioticima ako je infekcija uzrokovana bakterijskom infekcijom. Ako je uzrok virusna infekcija, lečenje će se fokusirati na ublažavanje simptoma jer većina virusnih infekcija prolazi sama od sebe. Takođe, važno je izbegavati seksualne odnose dok traje lečenje i koristiti kontracepciju.

Da li je upala grlića materice opasna?

U većini slučajeva, upala grlića materice nije ozbiljno stanje i može se efikasno lečiti. Međutim, ako se ne leči, može dovesti do ozbiljnijih komplikacija kao što su širenje infekcije na druge reproduktivne organe, poput jajovoda i materice, što može uzrokovati neplodnost ili povećati rizik od ektopične trudnoće. Takođe, neke infekcije kao što su one uzrokovane HPV-om, mogu povećati rizik od raka grlića materice.

Kako da utvrdite imate li upalu grlića?

U cilju postavljanja dijagnoze i dobijanja uvida u uzrok infekcije potrebno je uraditi bakteriološki bris vagine i grlića, i eventualno ga dopuniti brisevima na mikoplazmu, ureaplazmu i hlamidiju.

Do dobijanja nalaza može se krenuti sa terapijom vaginaletama širokog spektra dejstva, a nakon dobijanja rezultata daje se terapija shodno uzročniku, kako vaginalete tako i spoljni krem.