Tablete za odlaganje menstruacije

Odlaganje ciklusa ne treba da bude često, ali postoje situacije u kojima je nekada to potrebno. Najbolje bi bilo odlaganje raditi nakon saveta sa lekarom, te potvrde da nema trudnoće.

Tablete za odlaganje menstruacije sadrže sintetski oblik polnog hormona progesterona. Višak ovog hormona odlaže ovulaciju te na taj način odlaže i početak novog menstrualnog ciklusa.

Tablete se uzimaju desetak dana pred očekivanu menstruaciju, dva puta na dan. Koriste se onoliko dana koliko želite da odložite menstruaciju. Menstruacija se obično pojavljuje nekoliko dana od prestanka uzimanja tableta, i moguće je da bude obilnija nego što je uobičajeno i da duže traje. Nekada je moguće i da dođe do poremećaja i sledećeg ciklusa, ali se to ređe događa.

Efikasnost terapije je smanjena ukoliko se preskoči uzimanje jedne ili više tableta, a i poremećaj ciklusa može biti ozbiljniji.

Odlaganje menstruacije ovim putem ne bi trebala biti redovna praksa zbog hormonskih poremećaja koji mogu nastati ako se tablete često uzimaju. Ukoliko se ove tablete uzimaju na propisan i adekvatan način nuzpojave su obično blage, a sem u obilnije menstruacije mogu biti i glavobolja i napetost u grudima.

Poseban oprez je potreban kod žena starijih od 35. godina, pušača, kod osoba sa arterijskom hipertenzijom i venskim trombozama.

Važno je zapamtiti da ove tablete nemaju kontraceptivno dejstvo te ne predstavljaju zaštitu od neželjene trudnoće.