Sve što treba znati o menstrualnom ciklusu

Koliko obično traje menstrualni ciklus? Kada je ovulacija? Koji hormone regulišu ciklus?

Ženina fertilnost – mogućnost da začne – zavisi od njenog menstrualnog ciklusa. Promene tokom ciklusa uzrokovane su hormonima – materijama koje telo proizvodi da bi kontrolisalo određene funkcije.

Svakog meseca hormoni deluju na unutrašnji sloj materice, koji pod njihovim uticajem zadebljava, ali i na sazrevanje jajne ćelije. Kada je jajna ćelija zrela unutar folikula, on prska a jajna ćelija izlazi. Taj proces se zove ovulacija.

Prosečni menstrualni ciklus traje oko 28 dana, a računa se od prvog dana prethodnog do prvog dana sledećeg ciklusa. Toliko traje prosečna dužina ciklusa, ali normalna dužina je sve što je između 23 i 35 dana. Moguće je da nekada ima varijacija u trajanju ciklusa kod iste žene, te je dobro zapisivati datume početka i prestanka krvarenja, da biste znali šta je normalno za vas.

Menstrualni ciklus regulisan je ključnim hormonima koji imaju ulogu u različitim periodima ciklusa.

  • Estrogen i progesteron luče jajnici a deluju na zadebljavanje unutrašnjeg sloja materice (endometrijuma) i njegovu pripremu za eventualno začeće, odnosno njegovo odlubljivanje i izbacivanje ako do toga ne dođe.
  • Folikulostimulirajući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH) luče se u hipofizi, maloj žlezdi koja se nalazi u mozgu. FSH omogućava jajnoj ćeliji da sazri, a LH deluje na izbacivanje jajne ćelije iz folikula.
  • Gonadotropin rilizing hormon (GnRH) luči se u hipotalamusu, koji se nalazi u mozgu i on daje signal hipofizi kada da pravi FSH i LH.

Do ovulacije dolazi oko 14 dana pre sledeće menstruacije. Posle ovulacije jajna ćelija putuje jajovodom ka materici. Ako nije oplođena, apsorbuje se u telu, a poslednjeg dana ciklusa u kome nije došlo do oplodnje, unutrašnji sloj materice izlazi sa krvarenjem. Ako dođe do oplodnje, oplođena jajna ćelija se „ugnjezdi“ za unutrašnji sloj uterusa i počinje da raste.